Elin Karlsson, affärscoach på Innovatum, funderar på hur vi på jorden kan dra nytta av rymden. Foto: SVT

Rymden kommer till Västsverige

Publicerad

Kan man inte ta Västra Götaland till rymden så kan kanske rymden komma till Västra Götaland. På Innovatum i Trollhättan har ett nytt treårigt projekt för att stötta användandet av rymdteknik i mer jordbundna projekt startat .

– Rymden som företagsområde är enorm, sägerJesper Strömqvist, inkubatorchef på Innovatum.

Västsvenska företag kan ansöka till inkubatorn för att försöka få stöttning för sina idéer. Kravet är att de antingen ska  skapa produkter för rymdindustrin, eller på något sätt dra nytta av rymdteknik.

Företag med rymdanknytning finns redan i Västsverige, som GKN Aerospace i Trollhättan och Ruag i Göteborg. På Innovatums inkubator gror nu nya innovationsfrön med rymdanknytning, till exempel finns här det företag som tillverkar drönare som flyger ut hjärtstartare, och en app som ska använda rymdteknik för att mäter hästars ridning och gångart.

– Det låter lite science fiction, men absolut. Det är för att se hur de rör sig, över vilket underlag och hur det påverkar deras träning, säger Elin Karlsson, affärscoach på Innovatum.

Så när jag tänker rymden så tänker du snarare på jorden?

Ja, jag tänker mer på vad vi kan få nytta av på jorden av allt det vi har uppe i rymden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.