Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Attenius (S), Karin Pleijel (MP) och Daniel Bernmar (V) uppger nu att man är redo att bilda nytt gemensamt styre i Göteborg. Foto: Julia Kero/ SVT

S, V och MP vill gå ihop för att styra i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Det avgörande 41:e mandatet står och väger mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i Göteborg. Men S, V och MP går nu ut och uppger att de har som mål att bilda ett gemensamt styre.

– Vi sätter oss ner och förhandlar om ett nytt budgetförslag för Göteborg för att byta ut det moderatledda högerstyret, säger Jonas Attenius (S), kommunalråd och gruppledare för Socialdemokraterna.

Det var uppsluppen stämning på Gustaf Adolfs torg när de tre gruppledarna presenterade nyheten. Se mer i klippet ovan.

Med 81 ledamöter i kommunfullmäktige i Göteborg så behövs alltså 41 mandat för att få en majoritet. Kontrollräkningen pågår fortfarande.

Sedan valnatten har gruppledarna för de tre partierna S, V och MP haft en dialog om hur de ska hantera valresultatet. Men de håller också dörren öppen för Centerpartiet, som också kan behövas för att få majoritet i kommunfullmäktige – om det sista mandatet tillfaller Moderaterna.

– Vi har varit väldigt tydliga att vi verkligen har en utsträckt hand. Vi ser gärna att Centern kommer med i ett samarbete framåt, säger Jonas Attenius (S).

Emmyly Bönfors (C), kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet, säger att hon gärna förhandlar med samtliga gruppledare, utom Sverigedemokraterna.

Centerpartiet: ”Klart intressant”

Det kan ta ytterligare tid innan det är klart hur samarbetet mellan S, V och MP ska se ut.

– Vi har varit tydliga hela tiden med att detta är vårt förstahandsalternativ. Vi har sonderat terrängen och ser fram emot att gå in i hårda förhandlingar för att tillsammans skapa ett maktskifte i Göteborg, säger Daniel Bernmar (V), gruppledare för Vänsterpartiet.

Centerpartiet säger att de inväntar den slutgiltiga rösträkningen och att de inte fattar ett beslut innandess.

– Det är klart att det är intressant, men det är alldeles för tidigt att uttala sig om huruvida vi ska lämna allianssamarbetet, säger Emmyly Bönfors (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet