S vill ha utökad ungdomsrabbat i kollektivtrafiken. Foto: TT

S vill införa utökad ungdomsrabatt i kollektivtrafiken

Publicerad

Socialdemokraterna vill höja gränsen för ungdomsrabatt på periodkort i kollektivtrafiken från 20 till 25 år. Men förslaget kallas populistiskt av ordföranden i kollektivtrafiknämnden, miljöpartisten Ulrika Frick.

Efter valet 2014 bytte Miljöpartiet samarbetspartner och började styra med Alliansen i Västra Götalandsregionen. Efter det förändrades den dåvarande övre gränsen för ungdomsrabatt i kollektivtrafiken från 25 år till 20 år.

Nu vill Socialdemokraterna återinföra den högre gränsen.

– Vi ser att unga vuxna i 20-årsåldern inte har så god ekonomi och detta är ett viktigt sätt att underlätta för dem att exempelvis söka jobb på en annan ort än där de bor, säger Alex Bergström, (S), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Ärendet ska behandlas under regionstyrelsemötet under tisdagen. Inför det har ordföranden i nämnden, Ulrika Frick, (MP), skrivit ett pressmeddelande där hon kallar motionen populistisk. Hon menar att reformen skulle kosta 59 miljoner och att den om den genomförs skulle innebära stora neddragningar i trafiken då den inte ryms inom Västtrafiks budget.

Annan ekonomi idag

Det håller även Västtrafik med om, i ett remissvar på motionen.

– S kommer med ett förslag som inte är finansierat och jag vill synliggöra detta, säger Ulrika Frick.

Alex Bergström slår tillbaka:

– När Miljöpartiet var med och införde ungdomsrabatten under tiden de styrde med oss kallades inte reformen populistisk. Och på nationell nivå driver ju Miljöpartiet en väldigt progressiv politik när det gäller kollektivtrafiken. Det här handlar bara om att de sitter i knät på Alliansen som inte vill ha någon rabatt, säger Alex Bergström.

Ulrika Frick håller inte med.

– Nej det handlar om att på den tiden fanns det ett ekonomiskt utrymme i budgeten, det gör det inte idag, säger hon.

Ungdomsrabatten, som i dag gäller för ungdomar upp till 20 år, innebär att en resa är 25 procent billigare jämfört med vuxenpriset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer