Det är svårt att komma ut som homosexuell i en grabbig värld. Foto: SVT

Så arbetar fotbollsklubben med HBTQ-frågor

Publicerad

För drygt ett år sedan gifte sig kanslisten Tony Thollin Phonesouk på Gunnilse IS med en man. Många i klubben var positiva, men inte alla. Klubben jobbar sedan tidigare aktivt med värderingsfrågor men ännu inte frågor om homosexualitet.

Spelarna i Gunnilse herrlag samlas vid fotbollsplanen. Kvällens träning ska strax börja. Vi frågar lagkaptenen om hur det skulle fungera om någon i laget kom ut som homosexuell.

– Jag ska inte ljuga. Jag tror inte att det hade varit problemfritt. I förorterna är det en annan mentalitet. Människor kommer från andra kulturer där homosexualitet inte är lika välkommet som här i Sverige, säger Hadi Hamzeh, lagkapten i Gunnilse IS.

Gunnilse IS är en fotbollsklubb i stadsdelen Angered i Göteborg där herrlaget spelar i division 3. Klubben bedriver också ett omfattande barn- och ungdomsarbete.

Homosexuell kanslist

På klubbens kansli jobbar Tony Thollin Phonesouk som är homosexuell. Det var något som de flesta på klubben tidigare inte visste om, men när han i början av 2016 gifte sig med en man spreds nyheten fort. 

– De flesta som jag pratade med var positiva. Sedan fick jag höra bakom ryggen att någon inte hade varit så glad över att jag var homo. Men, det har inte varit några problem, säger Tony Thollin Phonesouk, kanslist och ekonomiansvarig på Gunnilse IS.

Han tror att det skulle blivit besvärligt om han inte jobbade på kansliet utan hade varit tränare eller spelare.

– Fotbollen är en väldigt grabbig värld. Att berätta att man är bög är nog väldigt svårt i ett omklädningsrum. Plötsligt är det någon i laget som inte passar in, säger Tony Thollin Phonesouk.

Andra prioriteringar

På Gunnilse IS jobbar man aktivt med värderingsfrågor och att alla ska acceptera varandra, men homosexualitet är ingen fråga man jobbar med. Enligt klubbchefen prioriterar man först och främst att spelarna ska kunna umgås med andra nationaliteter. I verksamheten möts människor med bakgrund från runt 50 olika länder. 

– Angered är väldigt brokigt och det avspeglar sig i klubben. Vi har olika religioner och mycket etniska problemställningar. Det är en jätteutmaning bara det, säger Tomas Gustafsson, klubbchef på Gunnilse IS. 

Klubbchefen berättar att hans roll handlar om att prioritera, och då finns det flera utmaningar innan de kommer så långt att de kan börja ta upp frågor om homosexualitet.

Spelarna positiva

Flera spelare tror att det skulle vara svårt för en lagkamrat att våga komma ut, men skulle det ske, så skulle man acceptera det.

– Jag tror att alla grabbar här skulle vara schyssta, säger Hadi Hamzeh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.