Foto: SVT/TT

Så blev Skövde en dataspelsstad

Uppdaterad
Publicerad

Skövde beskrivs som staden som lyckats där andra misslyckats. Genom ett långsiktigt samarbete mellan högskola, kommun, region och näringsliv har man lyckats skapa en grogrund för en rad framgångsrika dataspelsföretag.

Sverige har blivit en jätte på världsmarknaden när det kommer till dataspel. Enligt branschorganisationen Dataspelsbranschen har var tionde människa på jorden någon gång spelat ett svenskt spel. En ort som allt mer kommit att bidra till den här utvecklingen är Skövde.

Här har högskolan under lång tid satsat hårt på utbildningar i spelutveckling. För att inte förlora kompetensen till storstäderna eller utlandet startade man 2004 en inkubator inriktad på spelföretag.

– Incubator är det engelska ordet för kuvös. Så man kan säga att det är en kuvös för för tidigt födda företagsidéer. Där finns en skyddad miljö, optimerad för tillväxt, bra näring i form av pengar, kompetenser och nätverk. Sen är man i den här miljön ett litet tag, tills dess att man kan stå på egna ben, säger Per-Arne Lundberg som är vice president för The game incubator i Skövde.

Växt rejält

The Game incubator är en del av Gothia science park och skapades för att göra Skövde mindre beroende av få stora arbetsgivare så som Volvo, Paroc och Försvarsmakten. Och receptet har varit framgångsrikt.

– Tittar man på Gothia Science park så fanns det ett kontor med en anställd 1998, i dagsläget är vi uppemot 800 personer i parken och dryga 80-talet företag som arbetar inom spel eller IT, säger Per-Arne Lundberg.

Storleken och tillväxttakten varierar mellan företagen. En del har uppemot 50 anställda medan lejonparten har mellan 2 och 5. Det är även stora variationer i lönsamhet. Per-Arne beskriver ett 30-tal företag som att de har en väldigt solid affär. När det kommer till Coffee stain studios och Stunlock studios skräder han dock inte orden.

– Coffee stain studios har passerat 100-miljonersgränsen i omsättning för ett antal år sedan och Stunlock studios är på god väg dit också. Och med tanke på att det här är företag som är sju och nio-tio år gamla så får man väl tänka sig att i en miljö som Skövde är det vansinnigt framgångsrikt helt enkelt.

Lyckats där andra misslyckats

Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen, anser att Skövde har lyckats där många andra städer misslyckats.

– Det är många som har försökt göra det här. Det är i princip unikt i världen. Det finns flera högskoleutbildningar men ingen av de andra har ett lika tydligt ekosystem med stöd från kommun och region, näringsliv och akademi.

Per Strömbäck har följt utvecklingen i Skövde under flera år och säger att nyckeln till framgången ligger i långsiktighet och tålamod.

– Det tog rätt många år innan det bar frukt. Nu finns det en hållbar ekonomi med företag som tjänar pengar och investerar på orten.

GÖR VÅRT QUIZ: Känner du igen spelen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.