Foto: Åke Ottosson /Memfis Film

Filmen satte Åmål på världskartan – nu firar staden hela veckan

Uppdaterad
Publicerad

Kultfilmen satte Åmål på världskartan och fortfarande kommer besökare till turistbyrån och ställer frågor. När ”Fucking Åmål” nu fyller 20 år firar kommunen hela veckan.

Ungdomsfilmen hade biopremiär 23 oktober 1998 och har hyllades stort för hur den skildrade tonårslivet i en svensk småstad på 90-talet. Den fick också stort internationellt genomslag och utsågs inte bara till Bästa film vid Guldbaggegalan utan fick samma utmärkelse vid Berlin filmfestival och Rotterdams internationella filmfestival.

Ett varumärke för Åmål

I Åmål fanns från början ett stort motstånd mot filmen, både vad gäller titeln och att hela filmen spelades in i Trollhättan. Men i dag finns bara hyllningar kvar.

Åmål

– Filmen har gett Åmål ett otroligt starkt varumärke. Är man åmålsbo får man höra just ”fucking Åmål” var man än kommer i världen och det känns faktiskt ganska bra, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare i Åmål.

Filmens lockar turister

I år är det 20 år sedan filmen ”Fucking Åmål” hade premiär och det firar Åmål hela veckan. Bland annat kommer filmen visas både på bio och i skolor. Det kommer också bli panelsamtal och musikaliska tolkningar av musiken i filmen.

Intresset för filmen är fortfarande enormt, enligt kommunföreträdare.

– Filmen har fanclubs runt om i världen. På turistbyrån får de serva gäster som kommer hit för filmens skull, säger turistchefen Anna Hjelmberg.

Så firar Åmål filmen i veckan

Tisdag 23 oktober

Kl. 18.00 Återblick kring premiären den 23 oktober 1998. Medverkande under kvällen är Ralph Carlsson (pappa Olof), Bengt-Åke Karlsson, Lennart Andersson samt Håkan Jarnryd som representerade Åmåls kommun samtidigt som filmen lanserades.

Kl. 19.30: Återpremiär av filmen ”Fucking Åmål”.

Onsdag 24 oktober

Kl. 19.00: Visning av filmen ”Fucking Åmål”.

Torsdag 25 oktober

Kl. 19.00: Augustifamiljen tolkar musiken från filmen tillsammans med körer från Åmål.

Lördag 27 oktober

Kl. 16.00: Visning av filmen ”Fucking Åmål”.

(OBS: Detta är endast delar ur programmet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åmål

Mer i ämnet