Luciatåg finns nästan överallt – men de ser olika ut. Foto: TT

Så firas Lucia i väst

Publicerad

Lucia firas – men det finns stora variationer mellan de offentliga arrangemangen i de västsvenska kommunerna.
Här är fyra exempel.

Dals-Ed – Långa anor med omröstning

Här har luciafirandet långa anor och har arrangerats enligt samma koncept i över 30 år där en lucia röstas fram ur en grupp kandidater. Gruppen gör sedan flera framträdanden på äldreboenden och vårdinrättningar, men också offetligt på luciadagen. Luciageneralen Morgan Funevall sa till Dalslänningen att man inte har problem att få folk.

Strömstad – Kulturskolelever Luciadansar

Lussetåg arrangeras från flera skolor under morgonen och i Skee kyrka på kvällen. Men i det stora firandet i Stadshuset är det dans som gäller. Då är det kulturskolans elever som har tre korta framträdanden under rubriken ”Dansande lucia”

Alingsås – Har närmare 100 framträdanden

Den enda kommunen i Göteborgsområdet med en officiell luciagrupp, enligt P4 Göteborg. Traditionen 25-årsjubilerar och truppen med åtta tjejer har närmare 100 framträdanden inbokade inom loppet av två veckor.

Ulricehamn – Lottar fram lucian

Här har det aldrig funnits något luciatåg i kommunal regi. Däremot har Lions och Ulricehamns tidning en lång tradition av att anordna tillsammans. Årets upplaga är den 53:e och lucian lottas fram ur gruppen som anmält sig frivilligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer