Polisen följde de spår de dömda mördarna lämnade. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Så följde polisen de dömda mördarnas varje steg

Uppdaterad
Publicerad

Genom att gå igenom den flera tusen sidor långa förundersökningen i skjutningen på Vår krog och bar kan vi här, med hjälp av grafik, visa hur polisen lagt pusslet över hur de dömda männen rört sig.

Två män rusar in på Vår krog och bar på Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg. Andra halvlek i Champions league-matchen har precis dragit igång på storbildskärmen.

Gärningsman 1 rör sig in i lokalen och skjuter en man i ryggen. Personen han sitter brevid avrättas med flera skott. En annan gäst springer mot en pelare och skjuts i benet, en blir skjuten i knät, armen och sen kinden, en man som sitter längst in skjuts i höften. Även gärningsman 2 skjuter en manlig gäst i ansiktet.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Åtta personer skadas, en är död. På vägen ut skjuts det sista offret utanför restaurangen, han dör på plats.

Digitala spår

En stund senare registreras att fem män sitter i en lägenhet och loggar in och ut från Facebook. De söker på artiklar om dådet och lyssnar på en låt på Spotify. Det är de män som nu dömts för mordet, och polisen har genom att lägga ett digitalt pussel lyckats se mönstret och den röda tråden som lett fram till bevisningen.

Med hjälp av den tiotusentals sidor långa förundersökningen har vi tillsammans med grafikern Per Ståhlberg (se inslaget ovan) sammanställt hur polisen följt männens varje steg digitalt.

Enorm kartläggning

Polisen har kunnat följa männens rörelser genom Göteborg och Biskopsgården med hjälp av uppkoppling till öppna wifi:s, vägtullar in och ut från staden och genom personernas nyckelbrickor.

Med hjälp av männens kontokort har de kunnat kartlägga vart de handlat och när, sen kopplat ihop det med övervakningskameror och kunnat bevisa vem som ligger bakom köpen.

Inloggningar i sociala medier, musikval och sökningar på Flashback, på nyhetsartiklar och brottsoffer kan kartlägga vad männen gjort direkt efter skjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet