Professor Sven Siverbo studerade i början av 2000-talet effekten i kommunerna som fick pengar – han ser att det finns en risk med tillfälliga stöd av den här typen. Foto: Högskolan Väst

Professorn om kommunakuten: ”Risk för enbart kortsiktig effekt”

Uppdaterad
Publicerad

Att kommuner med dålig ekonomi kan söka stöd hos en kommunakut är inte bara bra. En tillfällig skjuts i ekonomin på det här sättet kan både hjälpa och stjälpa en kommun, menar Sven Siverbo, professor i företagsekonomi vid Högskolan Väst och som tidigare studerat liknande stödformer. 

– Risken är ju att man får en tillfällig resursförstärkning, sen får problem året efter igen när de inte längre finns kvar, säger han.

I klippet hör du professor Sven Siverbo om vad stödet innebär för en kommun. 

För att kunna söka pengar hos den så kallade kommunakuten måste kommunen ha redovisat en negativ soliditet för 2020, det vill säga att skulderna varit större än tillgångarna.

Totalt handlar det om 25 kommuner och 13 regioner som uppfyller kriteriet för att söka stödet. Av dessa finns tre av kommunerna i Västra Götaland. Förutom Lilla Edet är det kommunerna Gullspång och Färgelanda. Även Västra Götalandsregionen finns med på listan.

Risk att effekten blir kortsiktig

Det är omkring 20 år sedan en liknande kommunakut upprättades. Då gjorde Sven Siverbo, nu professor i företagsekonomi vid Högskolan Väst, en studie på effekten i kommunerna som fick pengar, och han ser att det finns en risk med tillfälliga stöd av den här typen. 

– Tanken var att kommunerna skulle agera långsiktigt för att komma i balans, men det som hände var att kommunerna vidtog lite mer kortsiktiga åtgärder och effekterna blev inte särskilt varaktiga, säger han.

Kommunakuten tar emot ansökningar under nästa år. Totalt handlar det om 250 miljoner kronor årligen som ska delas ut fram till 2024. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.