Vaccinationssamordnare Kristine Rygge är nöjd med hur många som vill vaccinera sig i Västra Götalandsregionen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Regionen om coronaläget – vårdtiden har nästan halverats

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens presskonferens om coronaläget i Västra Götaland bjöd på några ljusglimtar i coronamörkret. Den handlade bland annat om kortare vårdtid för coronapatienter, färre konstaterade fall och om vaccineringen som kommit igång. Samtidigt uppmanade regionen allmänheten att ta sitt ansvar då läget inom sjukvården fortfarande är ansträngd.

I klippet ovan berättar Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, om hur det går med vaccineringen.

Under presskonferensen meddelade regionen bland annat att det under vecka 1 konstaterades 6 836 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är 17 procent färre än under vecka 53 och att vårdtiden för coronapatienter nästan halverats från knappt två veckor i våras till en vecka nu.

Samtidigt var de noggranna med att understryka att det inte innebär att det är läge att slappna av.

– Det är väldigt ansträngt på sjukhusen. Vi är glada att vi ser en avmattning, men det är för tidigt att säga om vi har nått en platå. För att det här ska hålla i sig krävs det även att smittspridningen inte ökar och då krävs det att alla tar sitt ansvar, sa Ann Söderström

”Nöjda med hur många som vill vaccineras”

En annan punkt som togs upp på presskonferensen var vaccineringen, som nu kommit igång.

Det finns 1,7 miljoner medborgare i Västra Götaland. Men alla ska inte vaccineras. Barn och ungdomar under 18 år, samt gravida kommer inte att vaccineras. Exakt hur många som fått vaccinet kommer det besked om ett par veckor.

– Vi är väldigt nöjda med hur många som vill vaccineras, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, VGR.

Vidare säger hon att hon inte kan svara på när alla kommer vara färdiga med sin vaccination, som görs i två omgångar. Men att de flesta förhoppningsvis kommer vara klara till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.