Susanne Samuelson, områdeschef gyn- och barnmorskemottagningar i Västra Götaland.

Trög start för hemprovtagning av gynekologiska cellprov

Publicerad

Sedan i somras har regionen erbjudit självprovtagning för gynekologiska cellprov istället för besök på plats, men erbjudandet har fått en trög start.

– Det är bara 35 procent som beställt hem ett provkit, säger Susanne Samuelson, områdeschef gyn- och barnmorskemottagningar i Västra Götaland.

Varje år skickas cirka 150 000 kallelser för gynekologiska cellprov till kvinnor mellan 23 år till 70 års i Västra Götaland. Men, så har det inte sett ut under den pågående coronapandemin på grund av smittorisken, vilket gjorde att köerna för cellprov blev allt längre.

– Vi var tvungna att akut pausa alla kallelser till våra barnmorskemottagningar. Bland annat för att det inte gick att hålla ett säkert avstånd i våra väntrum, säger Susanne Samuelson, områdeschef gyn- och barnmorskemottagningar i VGR.

Coronaviruset i Västsverige

Enligt henne har det också varit sjukskrivningar bland personalen under pandemin och att personal också varit utlånad till andra prioriterade verksamheter som är orsakerna till att kallelserna stoppades under en tid.

Bara 35 procent

För att komma i kapp och minska köerna för cellprov infördes självprovtagning för HPV i början av sommaren, som ett komplement till cellprov hos en barnmorska.

Hittills har regionen gått ut med 65 355 erbjudanden om att göra en självprovtagning, men det är bara cirka 35 procent som beställt hem ett provkit.

– Jag hade önskat att fler beställt hem, för det är ett säkert och tillförlitligt prov och det är inte svårt att ta det. Många tror att de behöver komma åt livmodertappen, men det stämmer inte.

Mer information

Men om det är så lätt och säkert, varför är det då inte fler som vill göra självproven då?

– Det är så pass nytt ännu och vi behöver informera mer om varför det är så viktigt att ta proverna.

Finns det ingen risk att det blir fel och att man missar cancer?

– Nej, för om man har en avvikelse så syns det på provet och då erbjuds personen att komma och göra cellprov hos en barnmorska.

Enligt henne kommer självprovtagningen att fortsätta även efter att köerna kapats.

– Då kan man använda vårdpersonalen där de gör störst nytta och inte med provtagning som invånarna själva kan sköta på ett enkelt sätt.

I klippet nedan besvaras tre frågor om HPV-virus:

Gynekologiskt HPV-prov:

Den som får erbjudande om självprov får ett brev hemskickat med en länk där självprovet kan beställas hem.

• Provet tas efter instruktioner som följer med provtagningskitet. Man behöver inte nå livmodertappen med provtagningspinnen. Provet skickas sedan till labb för analys.

• Om provet inte innehåller HPV görs inget mer förrän det är dags för nästa kallelse till provtagning (vanligtvis inom tre till sju år, beroende på ålder).

• Om provet innehåller HPV bokas en tid för cellprov hos barnmorska. Ett prov som lämnas hos barnmorska kan visa både HPV-infektion och cellförändringar.

• HPV är mycket vanligt virus som oftast är ofarligt och som inte ger några symtom. Långvarig HPV-infektion kan dock i vissa fall leda till cellförändringar. Cellförändringar kan i sin tur utvecklas till livmoderhalscancer därför screenas kvinnor mellan 23 och 64 år för cellförändringar som en del av det nationella vårdprogrammet för att förebygga livmoderhalscancer.

Källa: Västra Götalandsregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet