• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Så här tycker resenärerna om det nya priserna för Göteborgs periodkort

Publicerad

Från och med måndagen blir Västtrafiks periodkort i Göteborg dyrare. Det beror på att Göteborgs stad inte längre står för en del av kostnaden.
– Det är fruktansvärt. Vi alla vill åka kollektivt och vi vill inte använda bilar, säger Tanja Mäntylä.

Västtrafiks samtliga periodkort blir dyrare i Göteborg. Det beror på att Göteborgs stad inte längre subventionerar biljetterna som de gjort sedan 2007.

I och med höjningarna blir det samma pris på periodkorten i Göteborg som i resten av Västra Götaland.

”Fruktansvärt”

Tanja Mäntylä är missnöjd med det nya beslutet.

– Om vi ska bygga ut kollektivtrafiken så ska vi alla ha råd att åka den och ingen ska behöva tjuvåka, för ingen gör det för att det är kul, säger hon.

Tanja Mäntylä berättar att hon köpte periodkortet för oktober månad innan de nya priserna började gälla.

– Jag var tvungen att köpa mitt periodkort i förtid bara för att spara en hundralapp, det gör skillnad på en månad, säger hon.

”Begränsat med pengar”

Toni Orsulic (M), ordförande i trafiknämnden i Göteborg, berättar att det nya beslutet är en del av de besparingar som staden behövt göra.

– Vi har begränsat med pengar i staden och då vill vi prioritera skola, vård och omsorg. Alternativet är att höja skatterna och det är inget vi vill göra, säger han.

Tror du inte att det nya beslutet leder till att fler väljer att planka?

– Det kan jag inte svara på, vi vet inte hur många det är som gör det i dag. Det är Västtrafik som får reglera det, säger Toni Orsulic (M).

Hör Toni Osulic (M) bemöta resenärernas kritik i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer