Jovanna Dahlgren är medicinskt ansvarig på obesitascentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Privat/TT

Så hjälper du barn med övervikt

Uppdaterad
Publicerad

Använd tallriksmodellen, servera bara en portion, ge vatten att dricka – och sluta skuldbelägga föräldrar.

Så lyder råden från överläkare Jovanna Dahlgren som arbetar med barn som lider av övervikt och fetma.

”Vänta Mini-hopp! Det där är tredje tallriken. Du får ont i magen!”, säger Lille-Skutt.

Barnavårdscentraler i Västra Götaland använder en specialutgåva av tidningen Bamse för att prata med barn om kost, rörelse och hälsa.

När ett barns livsstil ska förändras måste hela familjen involveras, säger Jovanna Dahlgren på obesitascentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Det är viktigt att skräddarsy en lösning för varje familj. Med uppfinningsrikedom går det att sätta gränser utan att barnet tycker att det är tråkigt.

Roligt dricksvatten och goda grönsaker

Livsmedelsverket har riktlinjer för barns kost. Måltiderna bör följa tallriksmodellen, med hälften grönsaker, en fjärdedel protein och en fjärdedel basvaror som potatis, ris eller pasta.

Det är viktigt att äta regelbundet, tre måltider och två eller tre mellanmål om dagen. Helst ska man lära barnen att alltid hålla sig till en portion.

För att locka barn att äta grönsaker kan man skära dem i roliga former eller krydda dem med lite salt eller vinägrette. Sötade drycker bör undvikas helt, enligt Jovanna Dahlgren.

– Man kan lägga gurkskivor eller citron i vattnet för att göra det lite roligare eller helt enkelt servera ”bubbelvatten”.

Hur mycket socker, godis och fika som är okej går inte att slå fast, säger Jovanna Dahlgren.

– Det finns ingen gyllene gräns. Det man kan tänka på är att försöka minska mängden. En liten bulle kan räcka till fikat.

Uppfinningsrikedom kan hjälpa även när det gäller att få barn i rörelse. Det kan handla om att hoppa av bussen några hållplatser tidigare eller att ta med sig barnen ut i skogen på äventyr.

Myt att familjer är ”lata och dumma”

70 procent av vår vikt styrs av gener. När Jovanna Dahlgren ger föräldrar råd är hon noga med att förklara att alla är olika och att det är viktigt att utgå ifrån sina egna förutsättningar. Målet kan i vissa fall vara att barnets övervikt ska minska, inte att det ska bli normalviktigt. Det är viktigt att varken föräldrar eller barn känner sig skuldbelagda. 

– Det finns en myt om att de här familjerna är lata och dumma. I själva verket kämpar många som djur, säger Jovanna Dahlgren.

Hela samhällets ansvar

Hon menar att det är hela samhällets ansvar att hjälpa barn att få en hälsosam vikt. Idrottsföreningar kan organisera aktiviteter nära skolor för att sänka tröskeln för barn som inte utövar någon idrott. Kommuner kan se till att det finns bra cykelvägar till skolan och skolhälsovården kan erbjuda stöd om de märker att barn riskerar att drabbas av fetma.

– Däremot bör inte ”vanliga människor” gripa in. Man ska absolut inte neka grannpojken en kaka för att han är drabbad av övervikt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.