Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sahlgrenska

Så hjälps barn med sneda ansikten av skruv och ny operation

Uppdaterad
Publicerad

En ny operationsmetod på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg förvånade kirurgerna. Barn med vissa missbildningar som deformerar huvudet och gör att ansiktet blir skevt hjälps nu av en skruv. En metod som både minskar barnens lidande och ger bättre resultat.

– De kan få ett liv där de ser normala ut, säger Lars Kölby, professor i plastikkirurgi.

I klippet: Se och hör läkaren Lars Kölby förklara hur operation går till.

Barn med unicoronal synostos, en skelettdefekt som gör att ansikten blir deformerade och skeva har tidigare genomgått en omfattande operation.

– Det var en stor operation där vi kunde flytta fram hela eller delar av pannan, med ganska dåliga resultat faktiskt, säger Lars Kölby, professor i plastikkirurgi på SU.

Men sedan några år tillbaka tillämpar man en ny metod.

– Min första reaktion var att detta är för bra för att vara sant. Det är lättare att göra. Det går fortare. Det blöder mindre och det ger bättre resultat, säger Lars Kölby.

Skruvar varje dag

Man använder sig av en skruv som tvingar isär benbitarna som växt samman. Processen tar en månad och föräldrarna till barnet blir involverade då det är de som skruvar lite på skruven varje dag i en månad tills ansiktet har chans att bli rakt.

– Vi ser 1,1 graders avvikelse efter tre år hos dessa barn. Och det är oerhört lite, säger Lars Kölby, som inte tror det kommer märkas på dessa barn att de fötts med unicoronal synostos när de växer upp.

Internationellt intresse

De senaste tre åren har runt 20 barn opererats med den nya metoden och resultaten har redovisats i tidskriften Plastic and Reconstructive Surgery.

– Jag tror detta kommer bli en stor grej, säger Lars Kölby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.