Foto: TT

Så kan du hindra bluffare på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan du förhindra att din adress kapas av bluffmakare. E-tjänsten från Skatteverket välkomnas av polisen.

Det handlar om att man numera via Skatteverkets hemsida kan se till att adressändringar bara kan göras med hjälp av personlig e-legitimation.

Det hindrar de bedragare som annars skulle göra adressändringar för att sedan beställa varor och kreditkort i personens namn men till en falsk adress.

– Råkar man ut för den typen av bedrägerier är det en brottslighet som man oftast inte har en aning om förrän kanske långt efteråt när man får brev och fordringar från ett kreditföretag, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen vid polisen i region Väst.

Mycket arbete för drabbade

För att minska risken för den typen av bedrägerier erbjuder Skatteverket nu den nya tjänsten för den som vill stoppa möjligheten för andra att ändra adress. Men man måste själv gå in på Skatteverkets hemsida för att lägga in spärren.

Enligt Magnus Lindegren är bedrägerierna som utgår från adressändringar en ganska liten del av bedrägeribrotten. Men de innebär mycket arbete för den drabbade som ofta måste ringa runt till företag och förklara vad som har hänt.

– Varje del som gör det besvärligare för brottslingarna är ett plus för den som drabbas och för oss som kan utreda andra brott, säger Magnus Lindegren.

Ny lag 1 juli

Den 1 juli i år trädde en nya lag i kraft, om olovlig identitetsanvändning. Den syftar till att motverka missbruk av identitetsuppgifter och ger den drabbade större möjligheter att tillvarata sin rätt.

– Tidigare var den drabbade inte målsägare på det sättet men det är den nu vilket gör att den exempelvis kan ställa ekonomiska krav på någon som använt ens identitetsuppgifter, säger Magnus Lindegren.

Den som fälls för olovlig identitetsanvändning kan vänta sig ett straff på böter eller fängelse i högst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.