Pamela Davidsson vill bredda kunskapen om det digitala samhället. Foto: IIS/TT

Så kan fler äldre ta sig ut på nätet

Publicerad

Digitala center, handböcker och pedagogiska filmer ska hjälpa fler äldre att navigera i det digitaliserade samhället. Internetstiftelsen i Sverige är vana att ge råd till den som känner sig utanför.

Pamela Davidsson är statistikchef på IIS.

– Det är framför allt ensamstående äldre som har svårt för digitaliseringen, säger hon.

Idag publicerar Internetstiftelsen i Sverige (IIS) en rapport som visar att 1,1 miljoner svenskar lever i så kallat digitalt utanförskap. Det innebär att man använder internet någon gång i veckan, mer sällan eller aldrig.

IIS har flera tips till den som vill lära sig mer om den digitala utvecklingen. Ett allra första steg kan vara att gå till ett bibliotek, för att få hjälp med grunderna.

Pedagogiska filmer

Den som redan har lärt sig att ta sig ut på internet kan ta del av de pedagogiska filmer som IIS tagit fram. De handlar om allt från yttrandefrihet och näthat till hur sökmotorer fungerar. Filmerna finns att se på internetkunskap.se.

Den ideella organisationen Seniornet består av äldre som lär andra äldre om digital teknik. Organisationen har klubbar i en rad kommuner runtom i landet. Har du möjlighet att gå in på deras hemsida heter den seniornet.se. Annars kan du be någon hjälpa dig att ta reda på om det finns en klubb nära dig.

Tips till anhöriga i handbok

Vill man hjälpa en anhörig att lära sig mer om digitaliseringen har IIS tagit fram en handbok som heter ”Introduktion till internet för äldre”. Här beskrivs bland annat hur den som lär ut hur en dator fungerar kan anpassa sitt språk, genom att exempelvis kalla mappar för lådor.

Pamela Davidsson säger att det finns en missuppfattning om att alla äldre har svårt att hantera digitaliseringen.

– Många kan jättemycket. Men det kan innebära att utanförskapet för dem som inte kan blir ännu större, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.