Strömstad har tillfälligt bytt namn till Gotland – allt för att få norrmännen att komma. Foto: Jenny Åslund

Så kan norrmän i Strömstad fira midsommar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Norrmän som vill till Sverige får bara åka till Gotland. Den norska regeringen anser att smittorisken är för stor i andra delar av landet. Men i Strömstad har man hittat lösningen på problemet.

Strömstad är så beroende av norrmän att man sagt att orten riskerar att dö om inte restriktionerna lättar snart. I väntan på det har någon eller några tagit saken i egna händer.

På infarter mot staden är det nu skyltat ”Gotland” istället för Strömstad.

– Det är få norrmän mot vad det brukar vara här vid den här tiden – men ändå betydligt fler än det varit innan. Nu ser man ändå norska bilar på parkeringarna och det har det inte varit de senaste månaderna, berättar Jenny Åslund som skrattade när hon såg skyltarna.

Sprids snabbt

Skämtet sprids nu snabbt på sociala medier.

– Skyltarna är så snygga också! På en stor skylt har man fått med det ganska nya stadsvarumärket för Strömstad – ett ankare med ett hjärta. Fast det står Gotland istället då, säger Jenny Åslund.

Norrmännen kan nu med gott samvete stanna i Strömstad, förlåt, på Gotland.

Vill ha fler norrmän

– Vi skulle gärna se fler norrmän här. Det finns inte nån här i Strömstad som inte är påverkad av att gränshandeln ligger nere, säger Jenny Åslund.

Att skyltarna ser proffsiga ut är inte konstigt – bakom skämtet ligger skylttillverkaren Texthuset i Strömstad.

– Jo, det var jag och min son som gjorde detta. När det här med Gotland kom upp sa en kompis ”Att inte du tar och skyltar om!” Men det tyckte jag inte att jag kunde göra. Men sen kom nästa och sa ungefär samma sak... Så i morse körde vi igång! berättar Torbjörn Hallström på företaget.

– Nu kan norrmännen fota sig bredvid skylten och skicka hem som bevis...

Skrattade gott

Kommunalrådet Kent Hansson (S) skrattade gott när han upptäckte skyltarna sent idag.

– Fantastiskt roligt! Det är nog betydligt säkrare för norrmän att åka till Strömstad än att åka till Gotland. Här har vi nästan ingen Covid-19 alls, säger han.

Riskerar skylttillverkaren några negativa efterräkningar, tror du?

– Nej, lite humor får man ha!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.