– Kommer bli perfekt att åka skidor på, säger Peter Svenningsson. Foto: SVT

Så klarade snöhögen sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Över 13 000 kubikmeter snö lagrades för längdtävlingarna i Ulricehamn. Nu är 8 400 kubik kvar.

Peter Svenningsson andas häftigt. Han står vid foten av Ulricehamns slalombacke, högst upp på en märklig hög och drämmer en spade i backen. Marken som är täckt av sågspån sviktar till under honom. Med hjälp av ena foten tar han spjärn och trycker spaden djupare och djupare ner.

– Jädrar, vad tjockt det var, säger han och pustar innan han driver ned spaden ytterligare en gång.

En halvmeter ner bland sågspånen når han det han letar efter. Vita kristaller blänker i mängder. När Peter drar upp spaden ur gropen följer två stora vita klumpar med på bladet.

– Åh, så fin snö. Den ligger packad och hård. Kommer att bli perfekt att åka skidor på, säger han och ler.

Oroligt i sommarvärmen

Peter Svenningsson är snöansvarig för vinterns kommande världscuptävling i längdskidor. Under ett täcke av sågspån sparades över 13 000 kubikmeter snö i Ulricehamns slalombacke. Snön är tänkt att användas som reserv till tävlingen. Att lagra snö på det här sättet har testats med goda resultat i Östersund. Ulricehamn ligger dock 60 mil längre söderut, och under sommarens heta dagar har Peter Svenningsson flera gånger åkt ut till slalombacken för att titta till snöhögen.

– När det blev över 30 grader varmt i somras tänkte jag att det var kört, säger han.

Klarar två kilometer

Nu har högen mätts på nytt. En del har smält bort i sommarsolen, men totalt 8 400 kubikmeter snö ligger ännu kvar.

– Det gör att vi klarar två kilometer, och det har hållits världscuptävlingar på den banlängden. Vi har bestämt oss för att vi ska arrangera världscup, säger Peter Svenningsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.