Foto: SVT/TT

Så kollar du om din bil har skulder

Uppdaterad
Publicerad

Alla ni som köpt en begagnad bil efter en lagändring 2014 riskerar ett att bilen har skulder från tidigare ägare. Det här måste du kolla upp.

  • Kräv säljaren på information. Säljaren kan med hjälp av en e-legitimation logga in på Transportstyrelsens hemsida och visa om det finns skulder på bilen.
  • Ställ krav även på bilfirma. Det är inte alltid säkert att bilförsäljare och auktionssajter vet om en bil har en skuld eller informerar dig om det.
  • Ring Transportstyrelsen. Transportstyrelsen har ett telefonnummer som går att ringa dygnet runt för att få veta om din nuvarande eller framtida bil har skulder: 0771-14 15 16
  • Ring Kronofogden. Om skulden har gått vidare till Kronofogden kan skulden ligga där. Kronofogden går enbart att ringa under kontorstider: 0771-73 73 00
  • Det finns ett kryphål för säljaren. Om säljaren kör och lämnar bilen hos köparen och passerar en trängselavgift, drar på sig en parkeringsbot eller annan infrastrukturell avgift en kort tid innan köpet så kan köparen inte se detta förrän senare. Då finns en risk att bilen sedan får påminnelseavgifter och kronofogdenavgifter.

Källa: SVT/Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilskuld

Mer i ämnet