Bedragarna ringer de äldre och säger sig ha en dyr medicin som ska få offret att må bättre. Foto: TT

Så luras äldre av bluffläkare

Uppdaterad
Publicerad

Äldre personer luras att betala tiotusentals kronor för att få bra medicin. Polisen har under våren och sommaren fått in 160 anmälningar

Det handlar om telefonsamtal där någon utger sig för att vara läkare från vårdcentralen och berättar om en ny medicin som ska hjälpa den äldre personen. Genom att lova ersättning från Försäkringskassan i efterhand har bedragarna fått äldre personer att betala ut mellan 10.000 och 40.000 kronor, skriver P4 Sjuhärad.

– Ofta en ny medicin som inte finns på marknaden och den är väldigt dyr och det är väldigt bråttom och du kommer må väldigt bra av detta, men det enda du kommer att göra är att inte må bra när du upptäcker att du blivit lurad, säger Håkan Carlsson på polisens circa-grupp, som jobbar med att utreda och samordna seriebrott mot äldre över hela Sverige, till P4 Sjuhärad.

Bluffläkare lurade patienter

Circa-gruppen har sitt säte i Vårgårda och har ett nationellt ansvar för bedrägerier mot äldre. Nyligen utredde de bedragare som ringde till äldre personer och utgav sig för att vara barnbarn som behövde pengar. Cirka-gruppens utredning ledde fram till att två män häktades.

När det gäller bedragare som utger sig för att vara läkare på vårdcentralen har polisen hittills fått in omkring 160 anmälningar och Håkan Carlsson tror att det kan finnas ett mörkertal.

 – Där vill vi uppmana alla som blir utsatta för brott, oavsett om gärningsmannen lyckas eller om det bara blir ett försök så vill vi att man ska göra en anmälan till polisen, för det är ett sätt att kartlägga brottslingarna så att vi kan få dem dömda, säger han till P4 Sjuhärad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffläkare lurade patienter

Mer i ämnet