Rapport visar: Ungdomar hårdast drabbade av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen har undersökt hur invånarna mått under pandemin. Svaret är: Sådär. De som drabbats hårdast har varit ungdomar, där man bland annat sett sämre hälsa och minskad framtidstro.

– Det är inte de äldre som blivit ensamma utan de yngre, säger Barbara Rubinstein, epidemiolog vid Västra Götalandsregionen.

Hittills har nästan 2 500 personer i Västra Götaland avlidit efter att ha smittats med Covid-19. Merparten har varit äldre. Men pandemin har inte bara drabbat dem som avlidit eller blivit svårt sjuka. Den har haft stor effekt på de flesta av oss, både hemma och i arbetet. Det har varit mindre aktivitet, färre sociala relationer, mer rastlöshet och mer stillasittande.

Svart på vitt

I rapporten ”Hur pandemin påverkat invånarna i Västra Götaland – Executive Summary” finns svart på vitt exakt hur mycket pandemin har påverkat oss. Resultaten är baserade på en analys av enkäten ”Hälsa på lika villkor”, där svaren kommer från ett slumpmässigt men representativt urval av befolkningen.

Coronapandemin

Med tanke på hur många äldre som blev svårt sjuka eller avled kan det tyckas förvånande att det allmänna hälsotillståndet under pandemin har fortsatt att utvecklas positivt – i synnerhet för de äldre.

Men: ”För den yngre generationen går utvecklingen åt motsatt håll” slår rapporten fast. Det gäller bland annat psykiskt välbefinnande, psykisk hälsa och framtidstro.

– Fler har blivit arbetslösa och inte kunnat fullfölja sina studier. Och så den sociala situationen att inte ha kunnat träffas, säger Barbara Rubinstein.

Dyster bild

Knappt sju av tio i åldern 16 till 29 år ser positivt på framtiden jämfört med åtta av tio i åldern 45 till 64 år. Fler än en av tio av de unga vuxna har inte heller känt att de gjort något meningsfullt under 2021. Rapporten talar också om nedstämdhet, ängslan, oro, rastlöshet med mera.

Om pandemin tar ny fart – och med den social isolering – finns enligt rapporten en betydande risk att både hälsan och de personliga relationerna påverkas än mer negativt.

Pandemin har slagit hårt mot till exempelvis service- och handelsbranschen, där många unga får sina första anställningar. Bland dem som arbetat med kundservice blev hela 20 procent arbetslösa. Det inte heller förbättrat framtidstron.

Om årets undersökning:

Totalt skickades enkäten ut till 111 000 personer i landet. Svarsfrekvensen var 44 procent av de tillfrågade.

I Västra Götaland skickades enkäten ut till 24 000 personer i åldern 16–84 år. Av dem svarade 10 616 personer (44%). Undersökningen pågick mellan februari och maj i år.

Enkäten innehöll förutom de ordinariefrågorna om levnadsvanor, livsvillkor och hälsa ett antal frågor relaterade till covid-19 pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet