Therese Schroeder, från organisationen Zonta, berättar hur många kvinnor och flickor som utsatts för våld i Göteborg det senaste året. Foto: SVT

Manifestation uppmärksammar våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen uppmärksammades FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor på Nordstan i Göteborg. Där bands band i olika färger för att synliggöra de kvinnor i Götborg som utsatts för mord, dråp, våldtäkt och misshandel under det senaste året.

Under sexton dagar, med start under söndagen, så manifesterar flera Zontaklubbar i Göteborg, Mölndal och Kungälv, Suicidprevention i Väst och Män för jämställdhet mot våldet mot kvinnor.

Vad tror du att en sådan här manifestation kan leda till?

– En bättre samhällsdebatt och att fler pratar om det och att fler funderar över vad de själva kan göra, säger Therese Schroeder, som är från organisationen Zonta.

Stärka kvinnor och flickor

Zonta är en global organisation som arbetar för att stärka kvinnor och flickor och främja deras mänskliga rättigheter.

Vad kan då folk göra anser du?

– Man kan jobba med sådana här manifestationer och man kan gå med i en organisaiton. Men man kan också ingripa i den akuta situationen om till exempel grannarna bråkar och det inte låter livshotande så kan man ringa på dörren och gå därifrån för då har man brutit beteendemönstret. Låter det allvarligare så: ring polisen, säger hon.

UPPDATERING: I den här artikeln fanns tidigare felaktiga uppgifter över hur många kvinnor i Göteborg som utsatts för våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.