Länsstyrelsen och Naturum vid Hornborgasjön vill lära barn att mata småfåglar. Foto: Kent-Ove HvassVisa alla (4)
Visa alla (4)

Så matar du bäst småfåglar

Uppdaterad
Publicerad

Småfåglar lever ett minst sagt farligt liv. Fyra av fem dör på vägen till varmare trakter under vintern. De som stannar kvar riskerar att svälta ihjäl.
– Därför vill vi lära barn och andra hur man bäst matar de små stackarna, säger Mathilda Freij, naturvägledare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Senaste veckorna har det snöat rejält i Västsverige och i nästan hela landet. Det betyder en mycket svår situation för alla småfåglar. Som ett led i att öka deras överlevnadsmöjligheter kommer personalen på Naturum vid Hornborgasjön i Skaraborg under sportlovet att undervisa barn kring hur man bäst matar dem.

– Vi kommer att lära ut vilken föda de olika arterna vill ha och hur man bäst ger dem maten, säger Matilda Freij, naturvägledare på Länsstyrelsen.

Många dukar under

Många nordiska småfåglar flyttar söderut under vintern, så många som 500 miljoner varje år. Men den resan är så farlig att bara en av fem lyckas återvända till våren. De andra blir offer för rovfåglar, utmattning eller människor.

Därför stannar många kvar.

– Det är faktiskt så att olika fåglar inom samma art kalkylerar med risken. De ”vet” att resan är farlig och de vet att det blir svårt att överleva om de stannar kvar, säger Matilda Freij.

Det stora problemet är när det snöar. Då hittar inte fåglarna fröer och annan föda under snötäcket.

Smarta knep

Under sportlovet kommer man att lära ut inte bara vad fåglarna gillar att äta utan även hur man själv kan tillverka fågelbord och matanordningar.

– Till exempel kan man lätt bygga matare av petflaskor eller ett tetrapack. Sådant kommer vi att visa, säger Matilda Freij.

Mer information finns på Länsstyrelsens och Naturums hemsidor.

Så matar du fåglarna

Visa
  • Många billiga fröblandningar innehåller en stor mängd havre, trots att det inte är så många fåglar som tycker om det. Satsa hellre på att köpa blandningar som innehåller solrosfrö istället.
  • Fåglarna vill gärna ha buskar i närheten av fågelbordet att gömma sig i. Det är däremot bra om buskarna inte skymmer ända ner till marken. Då blir det lättare för katter att gömma sig i dem.
  • Häng upp fågelmaten. Annars kan fåglarna kliva och bajsa i maten vilket kan sprida sjukdomar och parasiter.
  • Många fröätande fåglar gillar riktigt feta frön som solros- och hampfrö.

Källa: Naturskyddsföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer