Hans Därnemyr har under sin karriär aldrig varit med om en så extrem sommar. Foto: privat/TT

Så minns räddningschefen sommarens bränder

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2018 var sommaren då Sverige brann. Även om bränderna i Västra Götaland inte var lika omfattande som bränderna på andra håll i Sverige, hade räddningstjänsten stundtals fullt upp även här.

– Under 35 år har jag aldrig varit med om en liknande sommar, säger Hans Därnemyr, räddningschef i Norra Älvsborg.

På Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund som täcker södra Dalsland, Vänersborg och Trollhättan har man normalt 40 bränder i skog och mark på ett år. Bara i sommar var man uppe i 90 bränder.

Det var också i det här området som länets största bränder inträffade.

Skogsbränderna sommaren 2018

Bränderna avlöste varandra

I mitten av juli startade en brand i Åntorp i Färgelanda kommun. Branden skulle visa sig ta flera dygn att släcka, och precis när räddningspersonalen trodde att de kunde pusta ut kom larmet om ytterligare en brand, i närliggande Kroppefjäll.

– Kroppefjäll blev lite unik för oss, dit kom ju faktiskt de två italienska brandflyg som befann sig i Sverige just då. Det trodde vi inte att de skulle göra. De slog ner branden oerhört snabbt, säger Hans Därnemyr, räddningschef på förbundet.

Därnemyr beskriver de två Färgelandabränderna som ungefär lika stora, men tack vare hjälpen från brandflyg och helikopter krävde den mer svårtillgängliga branden i Kroppefjäll betydligt mindre mankraft.

– I Åntorp fick vi lägga 1 800 mantimmar, i Kroppefjäll bara 600.

Fick bryta sin semester

Många från det egna förbundet fick rycka in under sin semester och vid flera tillfällen fick man kalla på förstärkning från andra distrikt.

– Vi hade en strategi i hela länet att slå till med mycket resurser så fort det uppstod en skogsbrand. Ingen ville ju ha ytterligare en storbrand.

Och någon storbrand i skala med de som härjade på andra håll i Sverige blev det aldrig i Västra Götaland. Skogsstyrelsens kartläggning av de största bränderna i länet visar att de omfattade totalt knappt 26 hektar mark. Det kan jämföras med bränderna i Dalarna som härjade på en yta av närmare 4 000 hektar.

Personal från Västra Götaland hjälpte till även i Dalarna. Hans Därnemyr tycker att samarbetet fungerat bra över länsgränserna.

– Jag är nöjd med hur vi både kunde ge och få hjälp på ett föredömligt sätt och samtidigt skicka hjälp upp till Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet