Gränshandeln är hårt drabbad under pandemin. Foto: TT

Så mycket föll gränshandeln under pandemins första år

Uppdaterad
Publicerad

I kommuner med gräns mot Norge föll dagligvaruhandeln i snitt 38 procent under pandemiåret 2020, visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). I Strömstad tappade handlarna nästan två tredjedelar av försäljningen.

Gränskommunerna i Västra Götaland är hårt drabbade av pandemiåret.

– I Strömstad minskade dagligvaruhandelns försäljning med 62 procent under 2020, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Men även gränskommuner i Värmland fick känna på effekten av den stängda gränsen. Eda kommun (där Charlottenberg ligger) tappade 49 procent och Årjäng (där Töcksfors ligger) tappade 42 procent.

Gräns mot Norge

– Det är framför allt kommuner med en gräns mot Norge som går svagt. Sammanlagt minskade försäljningen där med 38 procent förra året. I kommunerna som gränsar mot Finland minskade den med 12 procent, säger Daniel Lennartsson.

I gränshandeln med Finland sticker Haparanda ut med ett försäljningstapp på 16 procent.

Även sällanköpsvaror sålde sämre i gränskommunerna. Likaså gick restaurangbesöken ner.

Gränshandelns betydelse

Totalt minskade omsättningen i detaljhandeln för sällanköpsvaror och försäljningen i restaurangerna i gränskommunerna med 26 procent. I kommuner utan gräns såg man i stället en ökning på 2 procent.

– Om gränshandeln utvecklat sig på samma sätt som handeln i kommuner utan gräns så hade omsättningen varit tio miljarder högre. Det ger en fingervisning om gränshandelns betydelse för svensk ekonomi, säger Daniel Lennartsson.

Landshövdingen Anders Danielsson har kritiserats för att ha engagerat sig för lite i problemen för gränshandlarna. I klippet nedan svarar han på den kritiken:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.