En effekt av pandemin tycks vara att antalet bostadsinbrott minskat rejält. Foto: Johan Nilsson / TT

Så mycket minskade brotten under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet inbrott i Västsverige minskade markant på de flesta orter under pandemiåret. Det visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet BRÅ. Flera andra brottstyper minskade också, medan sexbrotten tvärtom ökade.

Under 2020 skedde 355 inbrott i villa eller radhus i Göteborgs kommun. Men förra året minskade den siffran till 165. Det är nästan en halvering!

Samma tendens ses när det gäller lägenhetsinbrott, som minskade från 443 till 340 på ett år.

Likartade utveckling

Och med några få undantag ser det likadant ut i hela Västsverige, även om det också finns undantag. För hela riket minskade villainbrotten med 22 procent medan inbrotten i lägenhet ”bara” minskade med fem procent.

Den mest naturliga förklaringen är att siffrorna visar en pandemieffekt.

Samma sak kan förklara att det totala antalet anmälda brott minskat med 84 400 brott eller fem procent under samma period. De kategorier som minskade mest var just stöld- och tillgreppsbrott – men även bedrägeribrott.

Brott som ökade

Den kategori av brott som istället ökade mellan 2020 och 2021 var brott mot person, främst ofredande och dataintrång.

Misshandelsbrotten minskade, men antalet anmälda våldtäkter ökade med fyra procent och anmälningar om sexuellt ofredande med elva procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet