Middagar och spa-besök. Se när SVT:s reporter Elin Schwartz förklarar stadsdelarnas olika kostnader för representation och konferenser. Foto: SVT

Så mycket skattepengar läggs på representation och konferenser

Uppdaterad
Publicerad

Varje år lägger Göteborgs stadsdelar tillsammans miljontals kronor på kurser, konferenser och representation. Men hur mycket varje stadsdel betalar skiljer stort, visar SVT Nyheter Västs granskning.

Det handlar exempelvis om middagar, chefskonferenser och spa-besök. SVT:s granskning av stadsdelarnas utgifter visar att det skiljer miljontals kronor mellan stadsdelarna i Göteborg.

Västra Göteborg är den stadsdel i Göteborg som lägger mest pengar på kurser, konferenser och representation. Hittills i år har man lagt 4,8 miljoner kronor.

Göteborg

Det är nästan dubbelt så mycket som stadsdelarna Lundby och Östra Göteborg, där man har lagt 2,5 miljoner kronor respektive 2,4 miljoner kronor.

Det här visar SVT:s granskning av stadsdelarnas kostnader under januari–augusti i år.

Stadsdelar i tuff ekonomisk situation

Representation, kurser och konferenser är något som är nödvändigt för både kommunala och privata organisationer. Men vi ville undersöka hur det kan skilja så mycket mellan stadsdelarna och om man hade kunnat hitta billigare lösningar.

Något som både Västra Göteborg och Lundby har gemensamt är att båda stadsdelarna befinner sig i en tuff ekonomisk situation, som S

I Lundby försöker man undvika dyra konferenser med övernattningar, berättar stadsdelsdirektören Kristina Lindfors. Foto: Göteborgs stad

VT tidigare har berättat om.

Så håller Lundby kostnaderna nere

I Lundby håller stadsdelens beslut om att vara restriktiva med representation, kurser och konferenser kostnaderna nere.

– Det vi gör är att försöka nyttja våra egna lokaler och vår egen kompetens här, säger Kristina Lindfors, stadsdelsdirektör i Lundby.

– Det viktiga är att säga att vi är restriktiva, men det är inget stopp, men vi ligger lågt när det gäller dyrare externa utbildningar, konferenser med övernattningar och så, säger hon.

Något som kan påverka kostnaderna är hur många anställda och hur många invånare stadsdelen har.

Men även om man jämför kostnader per anställd och per invånare så är Västra Göteborg en av de stadsdelar som har högst kostnader och Östra Göteborg och Lundby två av dem som har lägst.

Västra Göteborg har under perioden januari-augusti haft kostnader på 1 114 kronor per anställd och Lundby 822 kronor per anställd. Högst kostnader per anställd har Askim-Frölunda-Högsbo, 1 165 kronor, och lägst har Östra Göteborg, 643 kronor.

Så mycket lägger varje stadsdel:

Angered 3 647 001,05 kronor

Askim-Frölunda-Högsbo 4 134 327,99

Centrum 2 759 262,04

Lundby 2 479 207,52

Majorna-Linné 3 291 377,43

Norra Hisingen 3 709 992,64

Västra Göteborg 4 805 998,60

Västra Hisingen 4 738 405,53

Örgryte-Härlanda 3 482 449,71

Östra Göteborg 2 361 315,13

Så gjorde vi granskningen

  • SVT Nyheter Väst har begärt ut uppgifter om Göteborgs samtliga tio stadsdelars utgifter på bokföringskontona 7101 (representation), 7111 (personalrepresentation) och 7651 (kurs- och konferensavgifter).
  • Vi har slagit samman summorna från de tre kontona och fått ett totalbelopp för varje stadsdel.
  • Vissa stadsdelar har dock stadengemensamma utgifter som belastar deras konton och dessa har därför dragits av från totalbeloppet.
  • Vi har sedan jämfört stadsdelarnas totalbelopp.
  • SVT Nyheter Väst har också gått igenom ett antal av stadsdelarnas transaktionslistor och fakturor och på så sätt kunnat se vilka konferenser som hållits på exempelvis spa-hotell.
  • Vi har också jämfört kostnaderna med antal invånare i respektive stadsdel och antal anställda. Antalet invånare är hämtat från Göteborgs stads faktablad ”Göteborgsbladet 2018 – områdesfakta” (siffrorna gäller 2017). Uppgifterna om antal anställda kommer från stadsledningskontoret och gäller samtliga anställda, inklusive tidsbegränsade anställningar och timavlönade. Uppgiften är från juni 2018, för att siffrorna ska visa antal anställda innan den nya skolorganisationen trädde i kraft som påverkade antalet anställda. Den tidigare organisationens antal anställda är mer relevant för granskningen eftersom de kostnaderna gäller perioden innan omorganisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet