Utställningen ”Vi fåglar” fick flyttas och anpassas pågrund och coronapandemin. Utställningsproducenten berättar om den och förändringarna. Foto: SVT

Så hanterar Bohusläns museum coronakrisen: ”En balansgång”

Uppdaterad
Publicerad

Besökarna uteblev från Bohusläns museum under sommarmånaderna. Nu hoppas man att de kommer tillbaka till hösten.

– Det är en balansgång. Det får gärna komma besökare men det får inte komma för mycket besökare, säger Sebastian Thorén, kommunikatör.

Stängt i juni, tappade var tredje besökare i juli och varannan i augusti. Så kan sommaren sammanfattas för Bohusläns museum, ett utfall som känns igen på de flesta svenska museer enligt en färsk undersökning.

Men för Bohusläns museum är besöken inte avgörande för ekonomin.

– Vi har ju fri entré, så den delen tappar vi inte. Det som händer är att vi får färre konferensbesök, säger Sebastian Thorén, kommunikatör.

Välbesökt museum

Museet hör i vanliga fall till ett av Sveriges mest besökta regionala museum. Att besökssiffrorna för juli ser såpass bra ut i ett riksperspektiv tror Sebastian Thorén handlar om att museet är en inarbetad kulturarena för Uddevalla med omnejd. När bohusläningarna har ”hemestrat” har museet varit en destination.

– Uddevallaborna är väldigt frekventa museibesökare överlag och har i undersökningar varit de stadsborna i Sverige som besökt museum oftast, säger han.

Anpassad utställning

I helgen invigs museets senast producerade utställning, Vi fåglar, som egentligen skulle öppnat i maj. Men på grund av att museet då var helt stängt sköt man på premiären och gjorde vissa anpassningar av utformingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.