Kontroversiella frågor får vänta i Borås. Foto: TT/SVT

Så påverkas kommunpolitiken av corona

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Svenljunga ställs in på grund av corona. Och i Borås ska politikerna på fullmäktige undvika kontroversiella frågor.

– Vi räknar med att möten ska gå blixtsnabbt. Vi tar bara upp frågor som vi är överens om och som måste fattas beslut om, säger kommunstyrelsens ordförande i Borås Ulf Olsson (S).

I dag skulle kommunfullmäktige i Svenljunga haft möte. Men i helgen bestämde presidiet att mötet ställts in. Anledningen är smittoläget.

– Vi fick indikationer om att det var en del som inte skulle komma på grund av smittorisken. Då tyckte vi det var lika bra att ställa in, säger Bertil Hagström (LPo), ordförande för kommunfullmäktige.

Coronaviruset i Västsverige

”Inte helt lyckat”

Tanken är att dagens frågor istället kommer att tas upp på mötet måndagen den 20 april.

– Det är inte helt lyckat givetvis. Men det kändes inte som om det var något beslut som var så riktigt akut denna gång. Det var ett tilläggsanslag till en skola. Det får vi vänta med, säger Bertil Hagström.

Borgfred i Borås

Ulf Olsson Foto: SVT

I Borås ska kommunfullmäktige ha möte på torsdag. Och hur politiken ska hanteras i corona-tider är en fråga som diskuteras även i Borås. Där har nu politiker från olika sidor gjort en informell överenskommelse om att ha borgfred.

– Vi drar ur alla ärenden som inte är av akut karaktär så att vi kan ha ett så snabbt möte som möjligt, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås.

Motioner kan få vänta

Enligt Ulf Olsson skulle det exempelvis kunna handla om motioner som skjuts på framtiden.

– Ofta är motioner kontroversiella men inte av akut karaktär, säger han.

Han ser en risk i att situationen med corona kommer pågå en längre tid. Och han hoppas att kommunen ska kunna hitta en lösning att ha kommunfullmäktige på distans.

– Regelsystemet ska kunna vara på plats på torsdag. Sedan måste de tekniska lösningarna finnas på plats. Det jobbar man med.

Borde ni inte haft en distanslösning redan?

– Jo. Det skulle man kunna haft. Det är något vi inte reflekterat över tidigare.

Inte heller i Svenljunga finns i dag möjligheter att ha kommunfullmäktige på distans. Men det är något som Bertil Hagström tycker borde ses över.

– Det kanske är sämre smittoläge i april. Vi får nog titta på möjligheterna att ha mötet på distans på något sätt, säger Bertil Hagström (LPo), ordförande för kommunfullmäktige i Svenljunga.

Så säger lagen

David Karlsson, kommunforskare. Foto: SVT

David Karlsson är forskare på Förvaltningshögskolan i Göteborg. Och han menar att det är möjligt att medverka på distans i fullmäktige.

– Det finns inskrivet i kommunallagen att det är möjligt att delta på distans numera. Men lagen är inte till för att hela fullmäktige ska ske på distans, utan för att enskilda ledamöter som har svårt att ta sig dit kan bidra. Så tror jag att tanken har varit, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet