Starta klippet för att höra rådmannen Anna Hannell om hur rätten resonerat. Foto: Adam Elmervik/SVT

Så resonerar rätten i narkotikahärvan: ”Rollen i organisationen viktig”

Uppdaterad
Publicerad

Mängden och sorten narkotika som de 15 åtalade hanterat har varit avgörande för straffen de fått. Men även om rätten inte kunde fastslå någon koppling till den nigerianska maffiaorganisationen Black Axe, menar rådmannen Anna Hannell att smugglingen varit organiserad och att de åtalades position i organisationen påverkar straffen.

– Vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, men utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen och då har det väldigt stor betydelse vilken roll man haft i den organisationen, säger Anna Hannell, rådman i Göteborgs tingsrätt.

Men kan ni bekräfta att de hanterat 132 kilo narkotika?

– Vi har inte i slutändan summerat hur mycket narkotika det är fråga om, utan det är ungefär 30 kilo som tagit i beslag. Men mer än så vet vi inte kring mängderna, säger Anna Hannell.

Hör hur rätten resonerat kring målet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.