Jordgubbarna behöver värme för att mogna. Foto: Torstein Bøe/TT

Så ser det ut för jordgubbarna till midsommar

Publicerad

Det har varit en lite seg start för jordgubbarna i år. Men om vädret håller i sig och värmen fortsätter kan man vara ganska säker på att få jordgubbar på midsommarbordet. – Jag har inte den mängden jag brukar ha till midsommar, Jakob Lundin, chef på Rödsgubben i Hunnebostrand.

Varmt i april och kalla dagar i maj har lett till en segstart för jordgubbarna. Men än är inte hoppet ute. Blir det några varma dagar fram till midsommar kan skörden bli bra.

– Det ser bra ut, vi har mycket bär på gång, det krävs bara lite mer värme och sol, men vi tar en dag i taget. Vi tappade lite av de finaste plantorna i maj när vi fick frostbevattna. Men generellt för lantbruket är det ett bra år om man jämför med föregående säsong, säger Malin Indebetou, ägare Munkebo gård i Hjo.

Runt femtiolappen

Priset på jordgubbarna i Västsverige kommer förmodligen ligga på runt 50 kronor litern till midsommar. Men det beror lite på hur vädret ser ut framåt nästa vecka.

– Jag har inte den mängden jag brukar ha till midsommar, så det har varit sådär. Det var bättre för vår del förra året, det har inte varit särskilt varmt i år och regnat en del så de mognar inte lika fort. Men det ser ut att bli varmare nu så vi hoppas att det kommer till midsommar, säger Jakob Lundin, chef på Rödsgubben i Hunnebostrand.

”Ganska normalt”

Det kan bli brist på västsvenska jordgubbar till midsommar. Foto: TT

För Therese Ernedal på Rivendell gård i Götene har det varit ett ganska normalt jordgubbsår.

– Vi har inte börjat få jordgubbar än men vår säsong brukar dra i gång runt midsommar. Så det är ganska normalt. Men det beror nog från gård till gård, säger Therese Ernedahl.

Man ser liknande mönster i Lidköping.

– Vi kommer inte kunna sälja den mängden som vi brukar eftersom det varit lite kallare. Men det ser lovande ut framöver. Förra året tog säsongen slut tidigare än normalt så jag hoppas på en säsong till slutet av juli. Men då måste det bli solsken och varmt även på nätterna, säger Per Carlsson på Råda bär.

Enligt en av odlarna SVT talat med är självplock det bästa tipset för att försäkra sig om att få jordgubbar till midsommar. Om du har tänkt köpa bär finns det andra tips.

– Man behöver ju inte slå på stora trumman men det är först till kvarn som gäller. Om du ska ha dagsfärska bär är det bäst att åka ut tidigt på morgonen eller köpa dagen innan, säger Jakob Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer