– Att träffa andra som varit utsatta för samma sak kan göra det lättare att prata, säger Jennie Isakzon som är kurator och möter kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Foto: SVT

Så ser vården i Västsverige ut efter våldtäkt

Publicerad

Efter en våldtäkt behövs både psykisk och fysisk vård.

– Att träffa andra som varit utsatta för samma sak kan göra det lättare att prata, säger Jennie Isakzon, kurator.

Regionens kompetenscentrum för våld i nära relationer har tagit fram riktlinjer som gäller för de fyra dygnetruntöppna kvinnoklinikerna på akutsjukhusen i Göteborg, Borås, Skövde och Trollhättan.

Om du söker vård inom 72 timmar efter en våldtäkt så görs en spårsäkring efter gärningsmannens DNA, som sparas tills dess att polisanmälan görs eller upp till två år. Men undersökningen kan i vissa fall göras upp till tio dagar efter att övergreppet ägt rum. Dessutom ges medicinsk behandling för skador och eventuell graviditet, samt provtagning och behandling för sexuellt överförbara sjukdomar.

Kan ge svåra följder

Därefter erbjuds psykosocial vård. Den syftar till att behandla de känslor av skam, tvivel och självanklagelser som lätt uppstår. Obehandlade kan de psykologiska skadorna efter en våldtäkt eller liknande sexuellt övergrepp leda till bland annat ångest, depression, missbruk, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), självmordbeteende och kroniska smärttillstånd.

Bearbeta ett trauma

Vad den våldtagna behöver för hjälp varierar. Det kan handla om enskilda samtal eller gruppterapi som syftar till att bearbeta traumat.

Jennie Isakzon, kurator på Ungdomsmotagningen Väst som idag har gruppterapi för sexualbrottsoffer upplever att vissa kan bli stärkta av den metoden.

– Det är tabu att prata om sexualla övergrepp och väldigt stigmatiserande. Så att träffa andra som varit utsatta för samma sak kan göra det lättare att prata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.