Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Avhopparverksamheten är ingen gräddfil, menar Peder Englund på CKS. Foto: SVT/Johan ValkonenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ska Borås få grovt kriminella att hoppa av

Uppdaterad
Publicerad

Gängkonflikter och skottlossningar på öppen gata. Borås har i flera år skakats av grov organiserad brottslighet. Nu startar kommunen en verksamhet för att få gängkriminella att hoppa av.

– Det är ett av de sätt vi har för att bekämpa de kriminella nätverken, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Snart kommer det finnas ett nummer att ringa för den som vill lämna det kriminella livet. På numret ska socialsekreterare med specialistkompetens svara.

Vilken typ av stöd och åtgärder som kan bli aktuella varierar. Finns det hotbild mot personen krävs det ofta att avhopparen flyttas till annan ort.

– Många tror att en avhopparverksamhet är en gräddfil i samhället. Det är det inte, säger Peder Englund, avdelningschef på CKS, Centrum för kunskap och säkerhet i Borås Stad.

Hör honom om utmaningarna med verksamheten i klippet ovan.

”Tog alldeles för lång tid”

Nu i höst pågår arbetet med att starta upp verksamheten. Men det finns kritiker som menar att det tog för lång tid för kommunen att fatta ett beslut om avhopparverksamheten.

Stefan Lindborg (V)

På fullmäktigemötet i februari 2019 ställde vänsterpartisten Stefan Lindborg en fråga till Ulf Olsson (S) om Borås Stads arbete för att underlätta avhopp från kriminella miljöer. Då Stefan Lindborg upplevde att inget hände lämnade han i juni samma år in en motion. Därefter dröjde det ytterligare ett och ett halvt år innan fullmäktige tog beslut om att starta en avhopparverksamhet.

– Vi tycker att avhopparverksamheten borde varit på plats tidigare. Det tog alldeles för lång tid innan man fattade ett beslut, säger Stefan Lindborg, som är gruppledare för Vänsterpartiet i Borås.

Ulf Olsson (S) om kritiken

Han lägger skulden för att det tog tid på det politiska styret i Borås, alltså koalitionen mellan S, C, L och MP.

Ulf Olsson (S)

– Jag tror att det viktigaste är att man får fram ett förslag som fungerar på ett bra sätt så att det här blir en effektiv avhopparverksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Det hade man inte kunnat göra snabbare?

– Det är möjligt att man hade kunnat gjort. Men det viktigaste är att vi får en välfungerande verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer