Ewa Ferm Björklund, utvecklingsledare i Vänersborgs kommun berättar att tre jobbspår är planerade i kommunen. Foto: Jerry Löwberg/SVT

Så ska fler nyanlända få arbete snabbare i Vänersborg

Publicerad

Arbetsförmedlingen och Vänersborgs kommun inleder ett fördjupat samarbete för att nyanlända snabbare ska få jobb. Tiden för att en utrikesfödd ska etableras på den svenska arbetsmarknaden är sju år men nu ska målsättningen bli två år.

Förra året kom ett uppdrag från regeringen att alla nyanländas etablering på arbetsmarknaden ska påskyndas. Samtidigt ska etableringen kopplas samman till den kompetensbrist som finns inom många branscher i Sverige idag.

En del i uppdraget är att Arbetsförmedlingen och Sveriges kommuner tillsammans ska arbeta för att nyanlända ska få jobb snabbare. Nu har Vänersborgs kommun gjort just detta.

Från första dagen som en nyanländ person placeras i kommunen påbörjas insatser utan avbrott genom hela processen för att få ett jobb,

– Insatserna kommer direkt efter varandra utan glapptider. I början får de en introduktion som innehåller bland annat SFI och information om den svenska kulturen och samhället, säger Carina Wickström, chef för Arbetsförmedlingen i Vänersborg.

Därefter får varje person individuella insatser för att ta reda på vilken väg ut i arbetslivet som passar hen bäst.

Jobbspår inom olika branscher

En del i samverkansarbetet är jobbspåren som både ska underlätta för nyanlända att få ett arbete men även bidra till att företag får arbetskraft som saknas.

Senare i vår kommer det första jobbspåret att dra igång. Då ska 20 personer utbildas inom vård och omsorg.

Ytterligare två jobbspår inom yrkena slaktare och bilglasarbetare är på gång. Därefter ska det skapas ännu fler spår.

Utökar kontakten med näringslivet

– Jobbspåren är en utbildning som kopplas till arbetsplatsen. Utbildningen varvas med praktik. Det kan också vara utbildningen inom företagen, säger Ewa Ferm Björklund, utvecklingsledare och ansvarig för övergripande och strategiska arbetsmarknadsfrågor i Vänersborgs kommun.

Hon berättar även att kommunen har fått statsbidrag för att utöka sina kontakter med näringslivet för att tillsammans skapa jobbspår med de företag som har behov av kompetensförsörjning.

Kommer ni klara målet att korta ner etableringstiden med 5 år?

– Det tror jag med tanke på den goda arbetsmarknaden som finns just nu och när inflödet av nyanlända minskat väldigt drastiskt jämfört med 2015. Arbetsgivarna efterfrågar ju arbetskraft och förstår att den finns bland de nyanlända. Det är bra för så var det inte för några år sedan, säger Carina Wickström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.