Martin Eriksson, kyrkoherde, och Ulrika Morén, präst, i samband med inspelningen av påskens gudstjänster i S:ta Helena kyrka i Skövde. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Kyrkan i Skövde flyttar – ut på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Gudstjänster på nätet – det producerar nu Svenska kyrkan i Skövde för att nå de som nu i coronatider inte kan, eller kanske inte vill, komma till kyrkan. Inspelningarna har pågått i flera dagar i S:ta Helena kyrka.

– Jag tycker det fungerar bra, men jag saknar förstås närkontakten, säger Ulrika Morén, när SVT Nyheter Väst möter henne i en paus i inspelningarna av påskens gudstjänster.

Inför påsken har Svenska kyrkan gått ut med budskapet: ”Vi ställer inte in, vi ställer om”. Vissa kyrkor stänger medan andra håller öppet med restriktioner.

Svenska kyrkan i Skövde har valt att komplettera de vanliga gudtjänsterna med att göra professionella produktioner med ljussättning och med bild och ljud i sändningskvalitet. Dessa publiceras just nu dagligen på nätet och så kommer kyrkan att göra under april och maj.

Coronaviruset i Västsverige

– När jag ser resultatet blir jag väldigt glad och stolt som kyrkoherde, säger Martin Eriksson.

Gudstjänsterna från Svenska kyrkan i Skövde hittar du här. Även på andra håll görs nu gudstjänster som läggs ut på nätet.

Se hur inspelningarna går till i videoklippet här ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet