Visionsbild för hur Masthuggskajen kan se ut när byggnationen är klar. Foto: Kanozi

Så ska Masthuggskajen se ut 2021

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbyggnadskontoret har stora planer för byggnationerna kring Masthuggskajen. Linbana, konstgjord halvö och 1.300 bostäder är bara några av nybyggnationerna i detaljplanen.

Under tisdagen antogs detaljplanen för Järnvågen. En ny stadsdel ska byggas med hotell, lägenheter, parker – och en konstgjord halvö.

– Vi har inom området mellan Amerikahuset och Rosenlundskanalen planerat för en blandstad, med både lägenheter, kontorsverksamheter och hamnen. Det är parkeringsytor idag, säger Per Osvalds, ansvarig projektedare på Stadsbyggnadskontoret.

Planen är att bygga 1.300 bostäder, 100.000 kvadratmeter kontor, 25.000 kvadratmeter handel, förskolor, ett hotell och nya grönytor.

Knutpunkt för kollektivtrafiken

Planen är även att bygga en konstgjord halvö ut i älven, som ska ligga mellan Stena Terminalen och Rosenlundskanalen.

Tre höga hus ska byggas, bland annat ska ett hotell på 34 våningar byggas på Folkets Hus-kvarteret vid Järntorget och ytterligare två stycken kontorskomplex. Närmare vattnet ska bostadshusen byggas.

Den planerade linbanan kommer ha sin station vid Masthuggskajen och ligga dockad till Folkets Hus.

– Där bygger vi vidare på den här kollektivtrafikpunkten Järntorget. Nu blir det både spårvagn, linbana och en bra bussknutpunkt, säger Per Osvalds.

Första delen klar redan 2021

Om allt går som det ska så ska allt detta stå klart år 2027, men projektet beräknas dra igång redan 2020.

– De första byggena räknas med att stå klara vid 2021 ungefär, säger Per Osvalds.

De som ska bygga är Elof Hansson, NCC, Stena, Riksbyggen och Älvstranden utveckling.

– De får en marktilldelning i samband med planen. Jag skulle tro att man sätter igång på tre olika fronter så fort man får möjlighet, säger Per Osvalds.

Nu ska detaljplanen gå vidare till kommunstyrelsen och därefter till kommunfullmäktige för ett slutgiltigt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.