Pär Gunnarsson är en av Bostadsbolagets två områdeschefer i Hammarkullen. Foto: SVT

Så ska kriminalitet renoveras bort i Hammarkullen

Uppdaterad
Publicerad

Obehöriga i källarutrymmen, droghandel i förråd och en upplevd känsla av otrygghet bland de boende. Det är faktorerna bakom upprustningen som den kommunala fastighetsägaren Bostadsbolaget gör i Hammarkullen i Göteborg.

– Våra hyresgäster ska känna sig trygga, säger Pär Gunnarsson, områdeschef på Bostadsbolaget.

I maj 2019 berättade SVT om öppen droganvändning mitt i Hammarkullen. En orolig mamma ville flytta då hon var bekymrad över dotterns uppväxt i den otrygga miljön.

Redan då försökte Bostadsbolaget, som äger lägenheter i centrum, komma åt problemet. Nya lås sattes på portar och källarförråd och ett tiotal kameror sattes upp i området.

Idag fortsätter arbetet för att skapa en tryggare miljö för de boende.

– Vi ser att det är en viktig fråga i våra undersökningar, säger Pär Gunnarsson som är en av två områdeschefer på Bostadsbolaget i Hammarkullen.

Följ med ner i källarutrymmena i inslaget ovan för att se vad som görs

Polisen: Vi ser en positiv utveckling

SVT har tidigare rapporterat om polisens utmaningar kopplat till miljonprogrammens utformning.

– Vi är väldigt positiva till Bostadsbolagets upprustning. Forskningen visar att om man har ordning och reda så bidrar det till tryggheten och gör det svårare att begå brott, säger Fredrik Lennartsson, områdeschef för lokalpolisen i Nordost.

Sker det fortfarande droghandel i källare i Hammarkullen?

– Inte på samma sätt som förut. Utvecklingen är positiv tack vare upprustningen och vårt riktade polisarbete mot vissa adresser.

Del i större satsning på särskilt utsatta områden

I november berättade SVT om 11-miljardsprojektet som Göteborgs stad och Framtiden påbörjat för att få bort de sex särskilt utsatta områdena på polisens lista. Stadsdelarna är Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered.

Satsningen och strategin fokuserar på vad bostadsbolagen kan göra i områdena. Det handlar bland annat om renoveringar av lägenheter, nybyggnation, trygghetsvärdar och bättre sophantering.

Här kan du höra vd:n Terje berätta varför de gör satsningen

Och här kan du höra Hammarkullebon Abubakars tankar om satsningen

Så definieras ett utsatt område

Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier:

Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som:

  • offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man
  • narkotikahandel som bedrivs öppet
  • ett utåtagerande missnöje mot samhället

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.

Ett riskområde är ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte riktigt når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in.

Göteborg

I Göteborg finns i nuläget ett riskområde, sex särskilt utsatta områden och två utsatta områden.

Till de särskilt utsatta områdena räknas Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered.

Gårdsten räknas som ett riskområde och HisingsBacka och Rannebergen som utsatta områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.