Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stig Bertilsson (M) är frågande till om de föreslagna åtgärderna är tillräckliga Foto: Richard Veldre/SVT

Sågar förslagen om social dumpning: ”Inte tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Försörjningsstödet har ökat med flera miljoner i Bengtsfors. Kommunalrådet Stig Bertilsson (M) skyller det på social dumpning – och han anser inte att de lösningar som nu föreslås av regeringen är tillräckliga.

Bengtsfors var en av 20 kommuner som förra året kontaktade civilminister Lena Micko (S) kring de växande problem de såg med ”social dumpning”.

Samtliga kommuner hade erfarenhet av att bostadslösa med dålig ekonomi flyttade in från storstadskommuner. På så vis fick den nya hemkommunen ta försörjningsansvaret. Från flera håll vittnades om att de inflyttade personerna på olika sätt blev styrda av sina socialkontor till att flytta.

I Bengtsfors kopplar kommunalrådet Stig Bertillsson (M) detta till att kostnaden för försörjningsstöd ökat stadigt sedan 2015.

Samordnande länsstyrelse

När regeringen nyligen presenterade en utredning i ämnet gick fenomenet under namnet ”aktiv medverkan till bosättning i annan kommun”. Enligt utredarna hade 63 procent av 191 de kommuner som deltog i enkäten tagit emot invånare som fått hjälp av sin gamla kommun att ordna med bostad.

Utredningen föreslår sex åtgärder för att motverka och mildra konsekvenserna av ”aktiv medverkan”. Bland annat att länsstyrelsen ska ta initiativ till samverkan mellan kommunerna, och att Socialstyrelsen ska förtydliga att kommuner inte kan ställa krav på personer att söka bostad utanför hemkommunen som ett villkor för socialbidrag, något som varit mer vanligt i storstadskommuner med bostadsbrist.

Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, är kritisk till om förslaget är tillräckligt, mer om det hör du i inslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer