Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra kommunpolisen Victor Prästbacka berätta om målet med att ”få ner distributionen och bruket av narkotika” i Trollhättan. Foto: SVT

Så ska polisen få bort drogerna i Trollhättan

Publicerad

Det började med en enkät i Trollhättan, polis och kommun ställde frågan till medborgarna: Vad ska vi satsa på under 2021? Svaret från en stor grupp människor: Narkotikaproblem och grov organiserad brottslighet.

– Problemen finns i hela Trollhättan och drabbar enskilda personer och deras familjer hårt, säger Victor Prästbacka som är polis i området.

I veckan presenterades ett nytt så kallat ”medborgarlöfte” från polis och kommun i Trollhättan. Man ska inrikta arbetet på narkotika och de krafter som ligger bakom handeln med droger. Löftet grundar sig i att hela 30 procent av trollhätteborna eftersökt denna satsning i en medborgarenkät.

Målet med satsningen är att få tag på dem som ligger bakom narkotikahanteringen. Det handlar om att komma åt dem som öppet säljer narkotika eller ligger bakom bilbränder och annan skadegörelse. Fokus hamnar på att tidigt stoppa de personer som på sikt riskerar att bli drivande i kriminalitet.

”Riktade insatser vid första polisförhöret”

Anne Fagerberg, brottsförebyggande strateg i Trollhättans stad, säger i ett pressmeddelande att detta görs genom en fördjupad satsning på det så kallade ”TUTI-projektet” som står för ”tidig upptäckt, tidig insats”. 

– Det är viktigt att reagera tidigt och från Trollhättans Stads sida ges ungdomar som misstänks för sitt första narkotikabrott kort responstid och riktade stödinsatser till hela familjen redan vid polisförhöret, säger Fagerberg.

Hör vad kommunpolisen Victor Prästbacka säger i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer