Ett nytt projekt i Västra Götalandsregionen ska göra vården mer tillgänglig för transpersoner. Foto: SVT arkiv

Så ska vården bli bättre för transpersoner

Publicerad

Sjukvårdspersonal som ställer nyfikna frågor till en transperson som egentligen vill prata om en vrickad fot. Andra som inte vill låtsas om könsidentiteten. Ett nytt projekt i Västra Götaland ska förbättra primärvården för transpersoner.

En transperson är en person som fick ett juridiskt kön vid födseln som inte stämmer överens med personens könsidentitet. Bland transpersoner är förtroendet för hälso- och sjukvården lägre än hos andra. Samtidigt mår dessa personer sämre. Enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten har en av tre transpersoner övervägt att ta sitt liv under det senaste året. En av fem har utsatts för våld på grund av sin könsidentitet.

– Man kan inte ha den hälsosituationen, att en person har ett stort vårdbehov, men samtidigt har en negativ känsla inför att söka vård. Den kombinationen är ju ohållbar, säger Victoria Tauson, utvecklingsledare på Närhälsan kunskapscentrum för sexuell hälsa.

Samlar in transpersoners berättelser

Sedan ett år tillbaka arbetar Victoria Tauson med projektet ”Bota vård-cistemet”. Namnet anspelar på termen cis, som betyder ”på samma sida”, och som brukar användas för personer som upplever att de har samma könsidentitet som de tilldelades vid födseln.

Genom projektet har transpersoner fått berätta om sina möten med vården, och vad de upplevt som positivt och negativt. Personerna har också gett förslag på hur bemötandet kan bli bättre. Victoria Tauson säger att det är viktigt att vårdpersonalen känner in vad det är patienten vill prata om.

– Transerfarenheten kan vara central, det som är både orsak och förklaring till en massa saker. Men det kan också vara så att den inte är det. En stukad fot är ibland bara en stukad fot, oavsett vem den sitter på, säger hon.

Vill se förändring

Än är det inte bestämt exakt hur projektet kommer att utvecklas, men Victoria Tauson hoppas att vården ska bli bättre på att bemöta transpersoner i framtiden.

– Om det inte blir så kommer hälsosituationen inte att bli bättre. Den kan till och med bli värre, säger hon.

Fakta: Detta är trans

En transperson är en person som inte identifierar sig med det kön personen tilldelats vid födseln. ”Trans” betyder överskrida och är ett begrepp som innefattar personer som på olika sätt bryter mot samhällets könsnormer.

Att vara transperson kan exempelvis innebära att du varken är kvinna eller man, att du hellre klär dig på ett sätt som anses typiskt för ett annat kön eller att du behöver korrigera din kropp för att den ska stämma överens med din könsidentitet.

Källa: RFSL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.