• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Här är de nya funktionerna som kommer att försvåra fuskåkandet. Foto: SVT/TT

Så ska Västtrafik stoppa tjuvåkarna

Publicerad

Nya funktioner i appen Västtrafik To Go kommer att göra det svårare att tjuvåka i kollektivtrafiken.
– Det är inte okej att inte betala sin resa, säger Maria Björner Brauer på Västtrafik.

Som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat kommer det att tas krafttag mot tjuvåkare i kollektivtrafiken.

En av åtgärderna är att försvåra fuskmetoden som går ut på att skärmdumpa någon annans biljett och visa upp för kontrollanter – något som P4 Göteborg var först med att rapportera.

– Jag hoppas att det ska resultera i att fler tänker på att köpa sin biljett i tid och förstår att vi delar kollektivtrafiken i samhället. Det är inte okej att inte betala sin resa, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för marknad och försäljning på Västtrafik.

Visar vilken tid biljetten är köpt

En annan åtgärd är att appen kommer att visa vilken tid som resenären köpt sin biljett. Den funktionen används bara i de telefoner där man ofta har haft appen öppen flera gånger utan att ha köpt biljett.

– Det vi gör i appen för att motverka fusk kommer inte göra den största skillnaden. Men det är viktigt att göra vad vi kan. Det är viktigt att säga att man ska betala innan man stiger på fordonet, säger Maria Björner Brauer.


Kraftfull satsning på kontrollanter

Västtrafik genomför en kraftfull satsning för att satsa på fler kontroller och kontrollanter. Detta är något som just nu upphandlas och förväntas bli klart i slutet av september.

Maria Björner Brauer berättar att tjuvåkning är ett stort problem som växer. Foto: Privat/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer