Camilla Smedslund, köksansvarig på Tabueskolan ger sina bästa tips på hur rester förvandlas till nya maträtter. Foto: Privat

Så trollar du din rest till en ny rätt

Publicerad

Har du sås över från middagen och är sugen på nybakt bröd? En utmärkt kombination menar köksansvarig Camilla Smedslund som jobbar i bamba på Taubeskolan. Hon delar sina bästa tips på vad du ska göra av matrester.

I projektet ”Göteborgsmodellen för mindre matsvinn” har personalen i de kommunala köken utmanats att ta tillvara på resterna bättre.

– Man har fått ett helt nytt tänk. Nu kan jag vakna mitt i natten med en idé på vad jag kan göra med maten, säger köksansvarig Camilla Smedslund på Tabueskolan i Lundby. 

Nedan delar Camilla Smedslund med sig av sina bästa tips på hur rester blir till nya rätter.

Tips 1

Du har: överblivna vegetariska biffar

Du gör: Grönsakscrips

Camilla förklarar:  ”Mal ner biffarna i mixern och rosta smulet med lite olja. Det blir som müsli och är gott som strössel över en sallad. ”

Tips 2

Du har: Vegetarisk sås, köttfärssås eller korvstroganoff

Du gör: Pastagratäng

Camilla förklarar: ”Det är en favorit som verkligen går hem hos barnen, de tänker inte på att de fick korvstroganoff dagen innan när det serveras med pasta istället.”

Tips 3

Du har: Kall sås

Du gör: Bröd

Camilla förklarar: ”Byt ut en del av degvätskan till sås. Det blir så gott! Ofta är det örter i de kalla såserna och brödet smakar då nästan grekiskt.”

Tips 4

Du har: Grönsaker från salladsbordet

Du gör: Soppa

Camilla förklarar: ”Ta till exempel morötter och vitkål. Grönsaker som man kan koka ner till en soppa.”

Tips 5

Du har: Morötter

Du gör: Morotspuré

Camilla förklarar: ”Gott tillbehör till en pastasallad!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.