I projektet ”Göteborgsmodellen för mindre matsvinn” har personalen i de kommunala köken utmanats att ta tillvara på resterna bättre.
– Man har fått ett helt nytt tänk. Nu kan jag vakna mitt i natten med en idé på vad jag kan göra med maten, säger köksansvarig Camilla Smedslund på Tabueskolan i Lundby.
Nedan delar Camilla Smedslund med sig av sina bästa tips på hur rester blir till nya rätter.
Tips 1
Du har: överblivna vegetariska biffar
Du gör: Grönsakscrips
Camilla förklarar: ”Mal ner biffarna i mixern och rosta smulet med lite olja. Det blir som müsli och är gott som strössel över en sallad. ”
Tips 2
Du har: Vegetarisk sås, köttfärssås eller korvstroganoff
Du gör: Pastagratäng
Camilla förklarar: ”Det är en favorit som verkligen går hem hos barnen, de tänker inte på att de fick korvstroganoff dagen innan när det serveras med pasta istället.”
Tips 3
Du har: Kall sås
Du gör: Bröd
Camilla förklarar: ”Byt ut en del av degvätskan till sås. Det blir så gott! Ofta är det örter i de kalla såserna och brödet smakar då nästan grekiskt.”
Tips 4
Du har: Grönsaker från salladsbordet
Du gör: Soppa
Camilla förklarar: ”Ta till exempel morötter och vitkål. Grönsaker som man kan koka ner till en soppa.”
Tips 5
Du har: Morötter
Du gör: Morotspuré
Camilla förklarar: ”Gott tillbehör till en pastasallad!”