Förslaget om ett utökat rökförbud har stöd av en majoritet i riksdagen. Foto: SVT

Så tycker politikerna om rökförbud

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreds ett förslag att utöka rökförbudet till att gälla även uteserveringar, och en rundringning som SVT Nyheter Väst gjort visar att förslaget om ett utökat rökförbud har stöd av en majoritet i riksdagen – men Kristdemokraterna är mot ett förbud.

– Jag tycker man lägger sig i lite för mycket vad folk får och inte får göra. Det handlar ju om rökning utomhus, och då skadar inte röken lika mycket, säger Johannes Paimensalo, som sitter och röker på en uteservering på Järntorget i Göteborg.

SVT Nyheter Väst har gjort en lägeskoll bland riksdagspartierna om den pågående statliga utredningen som ska titta på en rad förslag för att begränsa rökning. Vi bad partierna svara enbart på frågan om just rökförbud på uteserveringar.

Tio år sedan rökförbudet

Bara Kristdemokraterna var helt emot, och sade att ”vett och etikett” ska styra, inte lagstiftning. Fyra partier vill avvakta utredningen, men Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna är positiva till förbudet, och det betyder att det finns en majoritet i riksdagen.

– Jättebra! Detta är ju framförallt ett arbetsmiljöproblem för serveringspersonalen som går i röken hela tiden, säger Agneta Alderstig, ordförande i riksförbundet VISIR, VI Som Inte Röker.

”Ett folkligt stöd”

VISIR har tillsammans med andra organisationer samlat in 10 000 namnunderskrifter som ska överlämnas till regeringen på måndag.

– Vi vill visa våra politiker att de har ett folkligt stöd för att införa ett rökfritt Sverige 2025.

Under de tio år som gått sedan rökförbudet infördes på krogen har andelen svenskar som röker dagligen minskat från 16 till 10 procent. Målet med kampanjen ”ett rökfritt Sverige 2025” är att få ner den siffran ner till 5 procent.

– Om vi kunde få rökfria serveringar för tio år sen, då kan vi också få ett rökfritt Sverige 2025, säger Agneta Alderstig.

Mindre motstånd

För tio år sen var motståndet mot rökförbud inne på krogen massivt från restaurangbranschen. När SVT intervjuade en krögare år 2002 sade han att ett rökförbud på krogen skulle innebära lägre omsättning och färre människor på krogen, vilket i slutändan skulle drabba personalen.

Det är betydligt mindre motstånd från krogbranschen dag, men branschorganisationen Visita i Göteborg är kritisk till ett utökat förbud på uteserveringar – om än i försiktiga ordalag.

– Vi är egentligen inte emot ett utökat rökförbud men vi tycker att man kunde gå ett långsammare steg framåt, säger Christer Johansson, ordförande i Visita i Göteborg.

– Ska rökarna tvingas ännu längre ut i gatan bland spårvagnar och bilar eller ska man försöka ha det lite skyddat på en del av en uteservering?

Vill dela upp

Johannes Paimensalo som sitter och röker i solen på Järntorget håller med och tycker att ett bra alternativ skulle kunna vara att dela upp uteserveringar och tillåta rökning i vissa delar.

– Om man inte förbjuder cigaretter så måste man få röka också. Annars får man väl förbjuda cigaretter helt och hållet som man gjort med knark, säger Johannes Paimensalo.

SÅ SÄGER POLITIKERNA

Socialdemokraterna:

”Vi ställer oss positiva till att utöka rökförbudet” säger Isabell Ekvall, pressekreterare för socialutskottet.

Miljöpartiet:

”Vi är för ett förbud, framförallt för att det finns hundratusentals personer som inte kan besöka uteserveringar på grund av till exempel allergiska besvär” säger Stefan Nilsson, riksdagsledamot och folkhälsopolitisk talesperson.

Moderaterna:

”Vi är positiva till idén om ett rökförbud på uteserveringar, och inväntar utredningens konkreta förslag” säger Cecilia Widegren, riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet.

Sverigedemokraterna:

”Vi har inte antagit en officiell linje i detta utan avvaktar den utredning som pågår” säger Christian Krappedal, pressassistent.

Vänsterpartiet:

”Vi är försiktigt positiva men avvaktar utredningen. Det är viktigt att också se klassperspektivet när det gäller rökning.” säger Karin Rågsjö, riksdagsledamot och vårdpolitisk talesperson.

Folkpartiet:

”Vi har ingen skarp åsikt om detta. Vi ska ta upp frågan på landsmötet i höst” säger Jonatan Ohlin, pressekreterare.

Centerpartiet:

Vi är öppna för fler rökfria miljöer, men exakt vilka det skulle kunna vara är något som vår stämma kommer att få ta ställning till senare i höst. Sager Jonas Nyström, pressekreterare.

Kristdemokraterna:

”Vi tror inte på ett rökförbud. Vett och etikett ska räcka, man behöver ingen lag” säger Emma Henriksson, gruppledare i riksdagen och ledamot i socialutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år sedan rökförbudet

Mer i ämnet