Så vill Trafikverket satsa i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals miljarder ska satsas på svensk infrastruktur, det meddelade Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon på torsdagen.
Regeringen kommer att fastställa en plan under våren 2018, enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Här är listan över hur man vill satsa i Västsverige.

  • Större järnvägssatsningar i och kring Göteborg: Västlänken, Hamnbanan, Dubbelspår genom Varberg.
  • Kapacitetsförstärkningar Göteborg-Laxå.
  • Reinvesteringar/Underhåll på delar av Västra Stambanan, Älvsborgsbanan, Fryksdalsbanan, Kust till kust-banan, Viskadalsbanan, Värmlandsbanan samt på E6 bro över Nordre älv Kungälv, E6:20 Älvsborgsbron och delar av E45 i Västra Götaland.
  • Arbetet med att ersätta slussarna i Trollhätte kanal påbörjas.

LÄS MER: Spelet om trafikmiljarderna – här kan pengarna hamna

För ett år sedan lade regeringen fram sin infrastrukturproposition med ekonomisk ram på 622,5 miljarder kronor för satsningar på framförallt järnväg och väg 2018—2029.

Projekten ska prioriteras utifrån flera kriterier, framför allt ökad kapacitet och säkerhet på väg och räls. Hänsyn tas också till regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och till målet om minskade utsläpp. Nytt är att transportplanen även ska ta hänsyn till målet om att 250 000 nya bostäder ska byggas.

Av de 622,5 miljarderna kronorna ska 333,5 miljarder användas till att utveckla transportsystemet. Resten går till underhåll, drift och reinvesteringar av järnväg och väg. Den ekonomiska ramen innebar en ökning med drygt 100 miljarder jämfört med nuvarande transportplan som sträcker sig till 2025.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer