Sahlgrenska universitetsjukhuset har beslutat att pausa all icke priorioterad kirurgi för att ha kraft att att klara en förväntad ökning av covidpatienter. Foto: SVT

Sahlgrenska ställer in operationer: ”Måste vidta åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenska universitetsjukhuset har beslutat att pausa all icke prioriterad kirurgi för att ha kraft att klara en förväntad ökning av covidpatienter.

– Undantaget gäller en vecka i taget. Nu har vi en möjlig ny andravåg och då måste vi göra det på ett klokt sätt så att personalen orkar med, säger Per Karlsson, förste chefläkare på Sahlgrenska.

De senaste dagarna har sjukvården märkt av ett ökat inflöde av covidpatienter.

– Om den kurvan fortsätter så blir det en belastning för oss och vi måste planera för det, säger Per Karlsson.

Coronaviruset i Västsverige

Förberedda för en andra våg

Det är den icke prioriterade kirurgins påverkan på slutenvårds- och intensivvårdsplatser som bland annat lett fram till beslutet. Dit räknas den kirurgi där den medicinska prioriteringen är sådan att patienten inte anses behöva operationen inom en månad.

– Vi är förberedda om det skulle komma en andra våg och måste vidta dessa åtgärder för att vi ska känna oss trygga, säger säger Per Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet