Per-Ove Stotzer, chef vid medicinkliniken på Sahlgrenska. Foto: SVT/Arkiv

Sahlgrenska svarar på kritiken om ohållbar arbetsmiljö

Publicerad

Facket larmade om ohållbar arbetsmiljö på akutmottagningen på Sahlgrenska. Nu svarar arbetsgivaren: “Det här är inget vi löser över en natt.”

Vi har tidigare berättat om hur flera fackförbund anmält Sahlgrenska till Arbetsmiljöverket på grund av dålig arbetsmiljö vid akutmottagningen. 

Per-Ove Stotzer, chef för medicinkliniken där akuten ingår, berättar att det underliggande problemet – för få vårdplatser – är något de jobbat med en längre tid. 

”Såhär kan vi inte ha det”

– Vi håller ju med om att såhär kan vi inte ha det. Vi kan inte ha en mängd patienter liggande på akuten som inte kommer vidare. Men det tar ett tag att samordna de olika verksamheterna inom sjukhuset. Det här är inget vi löser över en natt, säger han.

Det är brist på personal som gör att sjukhuset inte kan ha tillräckligt många vårdplatser ute på avdelningarna. Stotzer berättar också att allt fler söker sig till akutmottagningar idag, jämför med för några år sedan. 

– Antalet patienter som söker sig till akuten fortsätter att öka, det har ökat med runt 5-10 procent de sista åren, säger Per-Ove Stotzer. 

Besvärligt läge

Det är också ett “besvärligt läge” när det gäller att rekrytera sjuksköterskor, framförallt till avdelningarna. På akuten har man dock ett bra rekryteringsläge och där har man till och med överanställt, berättar Stotzer.

Men fackförbunden är ju också kritiska mot att ni inte tar hand om den personal som faktiskt arbetar idag?

– Ja, det måste vi försöka göra, och det gör vi också. Vi har börjat med en del åtgärder, som bättre planering och fördela patienterna bättre på alla typer av avdelningar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer