Statsepidemiologen Anders Tegnell tonar ner faran med neddragen skyddsnivå i vissa fall. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tegnell tonar ner riskerna med mindre skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Personal på Sahlgrenska sjukhuset har fått höra att man inte behöver munskydd när man jobbar med covid 19-patienter, något som går mot rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Men statsepidemiologen Anders Tegnell tonar ner faran.

I Folkhälsomyndighetens rekommendation slås fast att ”vätskeavvisande munskydd i kombination med visir eller skyddsglasögon utgör ett adekvat barriärskydd för vårdpersonal i samband med både provtagning och vård”.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell påpekar att rekommendationen är helt avhängig av var personal befinner sig i vården av patienter.

– Jobbar man väldigt nära covid 19-patienter, som man gör om man till exempel behöver köra ner slangar i halsen och liknande, ska man naturligtvis använda skydd. För det är ett farligt arbete. Men om man bara vistas i samma område som patienterna kan man ha betydligt mindre skydd, säger han.

Enligt honom uppdaterar Folkhälsomyndigheten sina riktlinjer nu. Troligen ska man i morgon hålla ett stort möte med regioner och andra intressenter.

– Och det handlar om hur vi ska anpassa rutinerna bättre till den nya kunskap vi har om denna sjukdom. Vi har lärt oss en hel del på kort tid. Man kan generellt sett dra ner kraftigt på de väldigt omfattande skyddsåtgärder som vi hade i början. 

Beroende på att det i princip bara smittar om man får sånt dropp i sig? 

– Ja. Personal som verkligen jobbar i luftvägarna på sådana patienter behöver fullt skydd, men övriga på en avdelning med smittade patienter kan ha en väldigt mycket lägre nivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet