Fuetkorven är en populär snackskorv. Foto: Privat

Salmonellautbrott på flera platser i landet – 30-tal fall upptäckta

Uppdaterad
Publicerad

Nu återkallas stora mängder salami av märket Zeta efter att kunder larmat om salmonella. Hittills har Folkhälsomyndigheten fått in 30 bekräftade fall av av sjukdomen, och nu uppmanas drabbade att kontakta sin vårdcentral vid symptom.

Salmonella kan ge buksmärtor, feber, diarréer och kräkningar och ibland ännu värre symptom.

Den senaste månaden har Folkhälsomyndigheten fått in 30 fall av samma ovanliga salmonellatyp. 17 av de insjuknade uppger att de ätit salami av typen Fuet och märket Zeta. De drabbade finns i sju län runtom i landet, men framförallt i Västra Götaland, Skåne och Stockholm.

Importeras från Spanien

Produkten importeras av företaget Di Luca & Di Luca, som nu har återkallat alla Fuet-salami som finns på marknaden.

– Vi vet i dagsläget inte exakt vilken batch det är som folk har blivit smittad av. Det finns indikationer, men eftersom vi inte har säkra uppgifter så har vi valt att återkalla allt, säger Helene Rehnberg, inköp- och kategorichef på företaget.

Kunder som är oroliga har möjlighet att höra av sig till Di Luca & Di Lucas kundtjänst – som under helgen hade extra öppet på grund av salmonellautbrottet.

Enligt företaget har nu alla butiker som haft varorna på sina hyllor – ICA, Coop och Bergendahls – plockat bort varorna från hyllorna.

Hur mycket salami rör det sig om som ni återkallar?

– Jag har ingen siffra på det just nu. Men det är en uppskattad och populär produkt bland våra kunder, säger Helene Rehnberg.

Analyseras på flera plan

Nu arbetar såväl Folkhälsomyndigheten, smittskyddsenheter runtom i landet och Di Luca & Di Luca med att analysera fler provsvar, för att ta reda på exakt varifrån smittan kommit.

Men hur kan en sådan här sak ske?

– Jag kan inte svara på det i dagsläget. Alla våra produkter som skickas iväg tar vi prover på. Därför är detta väldigt svårt att förstå. Men nu utreder vi vad som hänt, och så får vi se vad detektivarbetet kan leda fram till, säger Helene Rehnberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer