Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet möter du bland annat Levi Karvonen som var en av de som deltog under årets firande av Samernas nationaldag i Göteborg. Foto: SVT

Musik, samtal och filmvisning – så uppmärksammades Samefolkets dag i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 februari infaller Samefolkets dag. I samband med detta sker det årliga firandet på Stadsbiblioteket i Göteborg, under söndagen kom flera dit för att uppmärksamma och diskutera kring samiska hjärtefrågor och ta del av samisk kultur. 

Samisk musik, film och samtal om viktiga frågor stod på schemat under firandet av Samfolkets dag. Sameföreningen i Göteborg har arrangerat tillställningen, dit det kommer folk med samisk bakgrund och andra intresserade från allmänheten.

Man visade den dubbelt Guldbaggeprisade dokumentärfilmen ”Historjá – stygn för Sápmi”. Utöver att belysa samisk konst och kultur har evenemanget också lämnat rum för samtal om frågor som rör samerna.

Klimatförändringar en hjärtefråga

Levi Karvonen berättar om de hjärtefrågor som brukar diskuteras under dessa forum, och många av dem är brinnande aktuella.

– De senaste åren har klimatförändringarna varit en av de stora frågorna för oss. Sen diskuterar vi mycket om exploatering av Sápmi, byggandet av gruvor och hur vi ska bevarat språket och den samiska kulturen. Det är bland annat sådana frågor vi diskuterar, stöter och blöter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.